Zagreb – Banja Luka – Sarajevo – Mostar – Dubrovnik
Balkanin alueen luonto, kulttuuri, historia ja arkkitehtuuri ovat vertaansa vailla. Matka Kroatiasta keväisten vuoristoseutujen läpi Adrianmeren rannikolle Dubrovnikiin on ainutlaatuinen läpileikkaus alueen monikulttuurisuudesta ja rikkaasta kulttuuriperinnöstä.

Alustava lentoaikataulu:
17.4. LH2463 Helsinki 12.50 – München 14.25
17.4. LH1714 München 15.10 – Zagreb 16.10
24.4. LH 1711 Dubrovnik 16.30 – München 18.05
24.4. LH 2466 München 18.55 – Helsinki 22.20

Ohjelma pdf-versiona.


17.4.2017 Kroatia: Tervetuloa Zagrebiin

Suosittelemme saapumaan Helsinki-Vantaan lentokentälle viimeistään kaksi tuntia ennen lentolippuunne merkittyä lennon lähtöaikaa. Lufthansan reittilento lähtee klo 12.50 ja saapuu Müncheniin klo 14.25 paikallista aikaa. Jatkolento Münchenistä lähtee klo 15.10 ja saapuu Zagrebiin, Kroatian pääkaupunkiin klo 16.10 paikallista aikaa. Suomenkielinen opas vastaanottaa ryhmän lentokentän tuloaulassa kyltin ”SIL” kanssa. Kuljetus lentokentältä Zagrebin keskustassa sijaitsevaan hotelliimme ja majoittuminen jonka jälkeen illallinen paikallisessa ravintolassa.
Ateriat: 3-ruokalajin illallinen.

18.4.2017 Kroatian pääkaupunki Zagreb

Hotelliaamiaisen jälkeen klo 10.00 lähdemme opastetulle kaupunkikierrokselle. Zagrebin historiallinen yläkaupunki muodostuu kahdesta kukkulasta: Kaptol oli Luoteis-Kroatian hengellinen keskus ja Gradec kauppiaiden ja käsityöläisten kaupallinen keskus. Kukkuloiden väliin jää uudempi alakaupunki, josta löytyy lukuisia ravintoloita, kahviloita sekä hyvät ostosmahdollisuudet. Kierroksella nähdään Zagrebin tärkeimmät nähtävyydet, kuten goottilaistyylinen katedraali, koristeellinen Pyhän Katariinan kirkko ja upeasta vaakunakatosta tunnettu Pyhän Markuksen kirkko sekä alakaupungissa sijaitsevat Oopperatalo ja Kansallisteatteri. Iltapäivä ja ilta ovat vapaata omatoimista ohjelmaa varten.
Ateriat: aamiainen ja 3-ruokalajin lounas.

19.4.2017 Bosnia-Hertsegovina: Bulevardien ja puistojen Banja Luka

Aamiaisen jälkeen huoneiden luovutus. Lähdemme hotellista klo 09.30 kohti Bosnia-Hertsegovinan liittovaltion toiseksi suurinta kaupunkia, Banja Lukaa, jonne saavumme noin klo 13.00. Vihreiden vuorten ympäröimä Banja Luka on liittovaltion toisen puolikkaan, Serbitasavallan pääkaupunki. Opastetun kierroksen aikana tutustutaan muun muassa kauppojen reunustamaan Gospodska ulica – kävelykatuun, roomalaisten rakentamaan Kastelin linnoitukseen sekä katedraaliin. Kierros päättyy noin klo 17.00, jonka jälkeen majoittuminen hotelliin. Ilta vapaa omaa ohjelmaa varten.
Ajomatka Zagreb – Banja Luka n. 200 km.
Ateriat: aamiainen ja 3-ruokalajin lounas.


20.4.2017 Bosnia-Hertsegovina: Banja Luka – Jajce – Travnik - Sarajevo

Matka jatkuu aamiaisen jälkeen klo 09.00 Banja Lukasta kohti pääkaupunki Sarajevoa. Matkan varrella pysähdymme kauniilla vuoristoseudulla sijaitsevassa Jajcen kaupungissa. Tässä pienessä kaupungissa on nähtävissä neljän valtakunnan (Rooma, Bysantti, Ottomaani, Itävalta-Unkari), kolmen kuningaskunnan (Bosnia, Unkari, Jugoslavia) ja kolmen uskontokunnan (kristinusko, islam, juutalaisuus) aikakausien jäljet. Kaupungin tunnetuin nähtävyys on 17 metrin korkuinen vesiputous kaupungin keskustassa, Pliva- ja Vrbas-jokien yhtymäkohdassa. Seuraava etappi on Travnikin pikkukaupunki, jossa syömme lounaan, teemme kaupunkikierroksen ja vierailemme Nobel-palkitun kirjailijan Ivo Andricin kotimuseossa. Sarajevoon saavumme alkuillasta, noin 18.30. Majoittumisen jälkeen ilta vapaata omalle ohjelmalle.
Ajomatka Banja Luka – Sarajevo n. 200 km
Ateriat: aamiainen ja 3-ruokalajin lounas.

21.4.2017 Bosnia-Hertsegovina: Sarajevo – Idän ja Lännen kohtauspaikka

Sarajevo tunnetaan lähinnä kolmesta merkittävästä tapahtumasta. Ensimmäinen oli arkkiherttua Franz Ferdinandin ampuminen, ”Sarajevon
laukaukset”, joka johti ensimmäisen maailmansodan syttymiseen. Sarajevon menestyksekkäitä talviolympialaisia seurasi Bosnian sota ja kaupungin piiritys, joka kesti lähes neljä vuotta. Tutustumme Sarajevon Tunnelimuseoon joka kuvastaa piiritetyn kaupungin ja sen asukkaiden vastarintaa vuosien 1992 ja 1995 välissä. Lisäksi opastetulla kaupunkikierroksella nähdään muun muassa Baščaršija eli vanha kaupunki useine kauppoineen ja kahviloineen sekä Bey´n moskeija, joka on hieno esimerkki ottomaanien arkkitehtuurista. Sarajevon lukuisat kirkot, synagogat ja moskeijat kertovat kaupungin monikulttuurisuudesta. Opastetun kierroksen päätteeksi on lounas paikallisessa ravintolassa. Iltapäivä ja ilta ovat omaa aikaa
kaupunkiin tutustumiseen.
Ateriat: aamiainen ja 3-ruokalajin lounas.

22.4.2017 Bosnia-Hertsegovina: Kiehtova Mostar

Hotelliaamiaisen jälkeen luovutamme huoneet ja klo 09.30 suuntaamme kohti Mostarin kaupunkia, joka listattiin Unescon maailmanperintökohteeksi vuodesta 2005 alkaen. Kaupunkiin saavuttuamme teemme opastetun kaupunkikierroksen. Kaupungin tunnetuin nähtävyys on Neretva-joen ylittävä kivisilta, joka yhdisti idän ja lännen sekä alueella asuneet eri kansallisuudet. Silta tuhoutui Bosnian sodassa, mutta se rakennettiin uudelleen alkuperäistä mallia ja materiaalia hyödyntäen. Uusi ”Vanha Silta” avattiin käyttöön vuonna 2004. Vanhassakaupungissa vierailemme Turkkilaisessa talossa jonka jälkeen on vapaata aikaa tutustua Vanhaan basaariin.
Ajomatka Sarajevo – Mostar n. 140 km.
Ateriat: aamiainen ja 3-ruokalajin lounas


23.4.2017 Bosnia-Hertsegovinasta Kroatiaan: Mostar – Trebinje – Dubrovnik

Aamiainen sekä huoneiden luovutus, jonka jälkeen klo 09.30 suuntaamme kohti Adrianmeren rannalla olevaa Dubrovnikin kaupunkia. Matkalla pysähdymme Trebinjessä, joka aikoinaan oli tärkeä kauppapaikka ja käsityöläiskeskus. Vierailemme Tvrdos-luostarissa, joka on yksi Serbian ortodoksikirkon tärkeimpiä luostareita. Sitä ympäröi upeat viinitarhat ja täällä pääsemme maistamaan munkkien valmistamaa korkealaatuista viiniä. Trebinjessä on aikaa omatoimiseen lounaaseen. Iltapäivällä saavumme Kroatian puolelle Dubrovnikiin jossa majoittuminen hotelliin sekä illallinen paikallisessa ravintolassa.Ajomatka Mostar – Dubrovnik n. 180 km.
Ateriat: aamiainen ja illallinen (sis. 2 lasia viiniä/henkilö).


24.4.2017 Kroatia: Dubrovnik – Adrianmeren helmi
Dubrovnik mainitaan yhdeksi maailman kauneimmista kaupungeista. George Bernard Shaw´n sanoin ”Jos haluat nähdä taivaan maan päällä, tule Dubrovnikiin.” Aamiaisen jälkeen luovutamme huoneet ja lähdemme kierrokselle Dubrovnikin Vanhaankaupunkiin. Retken aikana näemme monta merkittävää rakennusta, kuten Rehtorin palatsin, Sponzan palatsin sekä Pyhän Blasiuksen kirkon. Tutustumme myös Dubrovnikin katedraaliin ja sen aarrekammioon. Lounaan jälkeen jää hieman vapaata aikaa kierrellä omatoimisesti Vanhassakaupungissa. Noin klo 14.00 lähtee kuljetus kohti Dubrovnikin lentokenttää, josta Lufthansan lento Münchenin kautta Helsinkiin lähtee klo 16.30. Helsinkiin saavutaan klo 22.20.
Ateriat: aamiainen ja 3-ruokalajin lounas

 

Matkaohjelma sitoumuksetta, pidätämme oikeuden muutoksiin. Matka vaatii toteutuakseen minimiosallistujamäärän.


Matkan hinta: 1635 eur/henkilö jaetussa kahden hengen huoneessa. 1885 eur/hlö yhden hengen huoneessa. Yhden hengen huoneita on saatavilla rajoitetusti.

Hintaan sisältyy:
Lufthansan reittilennot Helsinki-München-Zagreb/Dubrovnik-München – Helsinki turistiluokassa, lentokenttäverot ja matkustajamaksut, majoitus 7 yötä sekä aamiainen hotellissa, 6 x 3-ruokalajin lounas ja 2 x 3-ruokalajin illallinen sisältäen ruokajuomana veden, ohjelman mukaiset kuljetukset, pääsymaksut Jajcen Vanhaankaupunkiin, Ivo Andric -museoon, Tunnelimuseoon, Bey´n moskeijaan, Turkkilaiseen taloon sekä Dubrovnikin katedraaliin ja aarrekammioon matkaohjelman mukaisesti, viininmaistajaiset Tvrdoksen luostarissa, paikallisoppaiden sekä suomenkielisen oppaan palvelut sekä paikalliset verot/kaupunkiverot.

Lisämaksusta: muut palvelut kuin mitä ”hintaan sisältyy” kohdassa on mainittu, laukunkantomaksu.

Suosittelemme kattavan matkavakuutuksen hankkimista heti matkan tilausvaiheessa.


Tarvitset matkalle mukaan passin, jonka on oltava voimassa 4 kk matkan jälkeen. Pyydämme toimittamaan kopiot passeista viimeistään 28.2.2017 mennessä. Passitiedot tarvitaan rajanylityslistaa varten.

 

Vastuullinen matkanjärjestäjä: OK-Matkat/Nordic Ferry Center Oy

Kiertomatkan hotellit:
Hotel Dubrovnik ****, Zagreb (17.–19.4.2017)
Gajeva ul. 1
10000, Zagreb
Zagrebin kaupungin sydämessä sijaitseva suosittu hotelli. Ympäristössä ovat kaikki keskeiset nähtävyydet sekä lukuisia baareja ja ravintoloita sekä hyvät ostosmahdollisuudet. Huoneissa on mukavuuksien lisäksi ilmastointi, tv ja minibaari. Kylpyhuoneissa on hiustenkuivaaja sekä kylpyamme tai suihku. Yleisissä tiloissa on kuntosali, baari ja ravintola.

Hotel Jelena ****, Banja Luka (19.–20.4.2017)
Jovana Dučića 25,
78000, Banja Luka
Noin 10 minuutin kävelymatkan päässä Banja Lukan keskustasta sijaitseva hotelli. Mukavuuksin varustetuissa huoneissa on tv, kylpyhuoneissa suihku. Yleisissä tiloissa on kahvila, ravintola sekä kokoustilat ja kylpyläosasto.


Hotel President **** , Sarajevo (20.-22.4.2017)
Bazardžani 1
71000 Sarajevo
Hotelli President sijaitsee Sarajevon vanhassa keskustassa, lähellä kuuluisaa Latinalaista siltaa ja muita keskeisiä nähtävyyksiä. Huoneiden varustukseen kuuluu ilmastointi, tv, minibaari, hiustenkuivaaja ja tallelokero. Yleisissä tiloissa on aamiaistila, aulabaari ja kokoustilat.

Hotel Mostar****, Mostar (22.–23.4.2017)
Kneza Domagoja b.b.
88000 Mostar
Uusi hotelli Mostarin keskustassa, 15 min. kävelymatkan päässä vanhasta kaupungista. Hotellissa on 103 huonetta, aulabaari, terassi, kokoustilat ja kuntosali. Huoneiden varustukseen kuuluu: Ilmastointi, wifi, LCD TV, puhelin, minibaari, tallelokero, kylpyamme tai suihku ja hiustenkuivaaja.

Grand Hotel Park ****, Dubrovnik (23.–24.4.2017)

Setalište kralja Zvonimira 39,
20000 Dubrovnik
Lapadin niemen hotellialueella, n. 4km päässä Dubrovnikin Vanhastakaupungista sijaitseva hyvätasoinen rantahotelli. Mukavuuksin varustetuissa huoneissa on tv, ilmastointi, minibaari ja talletus. Yleisissä tiloissa on 2 ravintolaa, baari, kylpyläosasto ja ulkoallasalue.