Suomi vie energiaosaamista maailmalle

Tulevaisuus oli vahvasti mukana Sähköpäivillä Tampereella. Päivien teemana oli Suomi 100 v. Sähkön avulla agraariyhteiskunnasta tekniikan kärkeen.

Suomalainen Nocart sähköistää kantaverkkojen ulkopuolista maailmaa mm. Afrikassa ja Kaakkois-Aasiassa.

- Afrikassa on alueita, joissa ei ole sähköverkkoa lainkaan tai verkko on huono. Esimerkiksi Lusakassa sähköt ovat päivittäin poikki aikataulutetusti kahdeksan tuntia päivässä, sanoi Nocart Oy:n perustaja ja omistaja Vesa Korhonen.

Nocart Oy toimittaa voimalaitoksia, joissa hyödynnetään paikallisia energialähteitä. Äskettäin Nocart solmi noin 200 miljoonan Yhdysvaltain dollarin sopimuksen aurinkovoimalan toimituksesta Sambiaan. Sopimus kattaa ensimmäisen osan yhteensä 100 megawatin aurinko-hybridi-voimalaitoskokonaisuudesta, joka tuottaa sähköä mm. 30 000 hehtaarin sokeriruokoplantaasin ja nykyaikaisen sokerijalostamon tarpeisiin.

Korhosen mukaan Nocartilla on mittava hanke käynnistymässä myös Keniassa. Sen on määrä valmistua parin vuoden sisällä. Keniassa on tarkoitus tehdä 40 megawattia sähköä jätteestä.

- Suomessa ei ymmärretä, kuinka suuri merkitys uusituvalla energialla globaalisti on.

Korhosen mukaan ulkomaille tähtäävien suomalaisten yritysten suurin pullonkaula on rahoitus.

- Meillä on osaamista ja teknologiaa, mutta kilpailijat tulevat neuvotteluihin rahoitustarjoukset taskussa. Meillä suomalaisilla on oppimista myös siinä, miten kauppaa oikeasti tehdään ja miten rahoitus hoidetaan.

Nocart toimittaa hankkeensa avaimet käteen –periaatteella. Esimerkiksi Sambiassa sopimukseen kuuluu myös verkon rakentaminen. Siihen Nocartissa etsitään parhaillaan kumppaneita.

Johtava aaltoenergiamaa

Suomi on aaltoenergian johtavia maita. Toisella kansainvälisellä toimijalla, AW-Energyllä, on vireillä yli 40 patenttihakemusta.

Miksi sitten aaltoenergia on varteenotettava vaihtoehto?

- Aaltoenergia on uusituvan energian palapelissä yksi merkittävä palanen. Se on paikallista, ennustettavaa, vakaata, skaalautuvaa ja ympäristöystävällistä, sanoi AW-Energyn Development Manager Jussi Åkerberg.

AW-Energyllä on Portugalissa koelaitostoimintaa.

- Paikallisten viranomaisten kanssa esimerkiksi lupa-asiat ovat sujuneet hyvin. Aaltoenergia tuo myös työtä paikallisille ja näkyvyyttä kaupungille, eikä häiritse paikallista elämää.

Portugalin lisäksi projekteja on Ranskassa, Irlannissa, Meksikossa ja Chilessä. Portugaliin on tulossa ensimmäinen uuden sukupolven laite vielä tänä vuonna.

WaveRoller on laite, joka muuntaa valtameren aallot energiaksi ja sähköksi. Kone toimii 300 m – 2 kilometrin päässä rannasta 8-20 metrin syvyydessä. Vuorovesiolosuhteista riippuen se on enimmäkseen tai täysin upotettu ja ankkuroitu merenpohjaan. Yksi WaveRoller-yksikkö (yksi paneeli) on luokiteltu 500 kW: n ja 1 000 kW: n välillä, kapasiteettikerroin 25–50% riippuen aallon olosuhteista projektikohteessa.

Järvenpäässä yrityksellä on maailman mittakaavassakin ainutlaatuinen testilaitos. AW-Energyn rahoittajina toimivat mm. SITRA, TEKES, EU, Fortum ja Aura Capital. Rahaa on saatu myös Euroopan investointipankilta.

Lue lisää Sähköpäivistä Sähkö & Tele 4/2017. Lehti ilmestyy 24.5.

Sahkopaiva WaveRoller wave energydeviceunderwater1  

Sahkopaiva VesaKorhonen Nocart

WaveRoller-aaltoenergian laite veden alla.
(kuva AW-ENERGY)

 

 

Nocartin Vesa Korhosella on lukemattomia tarinoita kaupankäynnistä Afrikassa. 

Sahkopaiva Jussi Akerberg AW Energy

 

 

 

 

 

 

Jussi Åkerbergin edustama AW-Energy on maailman johtavia aaltoenergiayrityksiä.