Fortumille Suomen suurin ilmalämpöpumppulaitos

10.2.2022

Fortumin lämpölaitoksen tontille Espoon Vermoon nousee uusi teollisen mittakaavan ilma-vesilämpöpumppulaitos. Valmistuessaan vuonna 2023 laitos tarjoaa päästötöntä kaukolämpöä Espoon, Kauniaisten ja Kirkkonummen asukkaille sekä viilennystä lähialueelle.

Teholtaan 11 megawatin laitos tuottaa lämpöä suoraan ulkoilmasta sekä kiinteistöjen hukkalämmöstä. Lämpöenergia otetaan ilmasta talteen välittäjäaineen avulla ja siirretään vesikierrolla asiakkaille. Vermon ilma-vesilämpöpumppulaitos vähentää CO2-päästöjä tuhansien suomalaisten hiilijalanjäljen verran. Laitoksen käyttämä sähkö on hiilidioksidivapaata ja alkuperävarmennettua.

Fortum on aiemmin pilotoinut menestyksellisesti kaukolämpöverkkoon kytkettyjä ilma-vesilämpöpumppuja pienemmässä mittakaavassa. Saatujen tulosten perusteella Fortum aikoo rakentaa lisää laitoksia, ja niiden toteutuessa suunnitellusti on mahdollista toteuttaa tätäkin suurempia lämpöpumppulaitoksia osaksi Espoon kaukolämpöjärjestelmää. Fortumin kaukolämpöverkkoon kytketty ilma-vesilämpöpumppulaitoskokonaisuus on jo nyt Suomen suurin.

Laitos sai vuonna 2020 työ- ja elinkeinoministeriön investointituen, jonka tarkoituksena on nopeuttaa vapaaehtoista kivihiilestä luopumista priorisoimalla muihin kuin polttoon perustuvia menetelmiä.