Jopa neljännes omakotitaloista aikoo teettää lämmitysremontin

17.3.2022

Omakotitalonsa lämmitysremonttia lähiaikoina suunnittelevien määrä on noussut selvästi kahden viime vuoden aikana, selviää Uponorin ja Rakentaja.fi-sivuston toteuttamasta tutkimuksesta. Remontin teettämiselle on entistä selkeämmin syynä halu säästää energiaa.

Vuonna 2020 lämmitysremontti aiottiin lähiaikoina teettää vain joka kymmenennessä omakotitalossa, viime ja tänä vuonna remontti oli lähiaikoina aikeissa jo joka neljännessä pientalossa.

Monessa omakotitalossa lämmitysremontti on ajankohtainen, sillä 40 prosentilla on käytössään alkuperäinen lämmitysjärjestelmä. Alle neljännes on uusinut koko lämmitysjärjestelmänsä 20 viime vuoden aikana ja vajaa 40 prosenttia puolestaan on korjannut alkuperäistä järjestelmää osittain.

Ylivoimaisesti tärkein syy remontin teettämiselle on halu säästää energiaa.

- Energiansäästön merkitys on kasvanut selkeästi kolmen viime vuoden aikana. Vuonna 2019 energiansäästö oli remontin tärkein syy 40 prosentille vastaajista, nyt jo lähes 60 prosentille, toteaa konseptipäällikkö Terhi Klemetti Uponorilta.

Ensisijaisesti remontissa halutaan vaihtaa tai korjata lämmönlähde. Tämä oli suunnitelmissa 43 prosentilla vastaajista. Klemetin mukaan valtion myöntämät avustukset ovat vauhdittaneet suunnitelmia vaihtaa etenkin öljylämmitys energiatehokkaampaan lämmitysmuotoon.

Vesikiertoiset patterit ovat edelleen toivottavimpana pidetty lämmönjakotapa yli 20 vuotta vanhoissa taloissa. Uudemmissa taloissa ylivoimaisesti suosituin lämmönjakotapa on vesikiertoinen lattialämmitys. Sen suosio on kolmen viime vuoden aikana kasvanut myös yli 20 vuotta vanhoissa taloissa.

Kallista hintaa pidetään edelleen suurimpana esteenä remontin teettämiselle. Entistä harvempi oli kuitenkin sitä mieltä, että vanha järjestelmä on niin hyvä, ettei remonttia kannattaisi tehdä.