Lämpöpumppualan osaajapula hidastaa energiaremonttien toteuttamista

Lämpöpumppualan osaajapula hidastaa energiaremonttien toteuttamista

14.2.2023

Lämpöpumput ovat nousemassa tärkeään rooliin lämmityksen energiatehokkuuden parantamisessa. Pula lämpöpumppualan osaajista kuitenkin uhkaa pysäyttää vihreän siirtymän kohti energiatehokkaampaa lämmitystä ja siitä saatavia kustannussäästöjä. Osaajamäärän kasvattaminen ja lämpöpumppuratkaisujen kehittäminen asentajaystävällisemmiksi olisivat ratkaisuja ongelmaan.

Suomen Kylmäliikkeiden Liitto SKLL ja Suomen Lämpöpumppuyhdistys SULPU korostavat tiedotteessaan, että vihreä siirtymä uhkaa Suomessa hidastua lämpöpumppualan osaajapulan vuoksi. Lämpöpumppujen myynti kasvoi vuonna 2022 ennätykselliset 50 prosenttia, ja kysynnän oletetaan olevan voimakasta myös jatkossa.

Lämpöpumput ovat nousemassa merkittävään rooliin suomalaisten kotien lämmityksessä. Erilaiset kiinteistökohtaiset lämpöpumppuratkaisut, kuten lämmön talteenotto, hybridilämmitys ja maalämpö, yleistyvät jatkuvasti.

Kiinteistökohtaisten lämpöpumppujen lisäksi myös teollista lämpöpumpputeknologiaa hyödynnetään kasvavissa määrin vihertyvässä kaukolämmön tuotannossa: esimerkiksi teollisuuden, datakeskusten tai jäteveden hukkalämpöä voidaan lämpöpumppujen avulla jalostaa kaukolämmöksi. Lämpöpumppuja hyödynnetään myös esimerkiksi kaukolämpöverkon paluuveden lämmön talteenotossa.

HögforsGST jakaa tiedotteessa nousseen huolen osaajapulasta. Kysynnän kasvaessa osaajapula vaikuttaa myös HögforsGST:n liiketoimintaan. HögforsGST on mukana niin kiinteistökohtaisissa, kuin myös kaukolämpöverkkoon liittyvissä energiaremonteissa, joihin teolliset lämpöpumput kytkeytyvät tiiviisti.

HögforsGST:n toimitusjohtaja Antti Hartman korostaa, että koulutusmäärän lisäämisen ohella myös lämpöpumppualan tuotekehityksellä on roolinsa resurssipulan ratkaisuissa. Hartman näkee, että energiaremonttien kesto voi venyä jo sen takia, että asennettavat järjestelmät ovat monimutkaisia ja varsinkin, jos ne vaativat paikan päällä rakentamista.

- Lämmitysjärjestelmiä kehittävien yritysten tulisi kiinnittää huomiota siihen, että laitteistot olisivat yksinkertaisia asentaa, ja että asentaminen onnistuisi mahdollisimman monelta alan ammattilaiselta. Kun järjestelmän asentaminen nopeutuu ja yksinkertaistuu, asentajia riittää useammalle työmaalle, Hartman sanoo.

Lämpöpumppualan osaajia tarvitaan sekä asentajina että lämmitysjärjestelmiä valmistavissa yrityksissä.