Palautetta Elenialle

Palautetta Elenialle

6.5.2024

Sähköverkkoyhtiö Elenia on avannut verkkosivuillaan suoran palautekanavan kehittämissuunnitelmalleen, joka ulottuu vuoteen 2036 saakka. Palvelussa voi perehtyä oman lähialueen sähkönjakelun varmuuteen sekä sähköverkon kehittämiseen.

- Toivon todella, että asiakkaamme antaisivat hetken aikaansa ja meille palautetta tulevaisuuden suunnitelmiimme. Nyt siihen on suora linja helpolla tavalla. Kannanotot ovat arvokasta tietoa siitä, mitä asiakkaat meiltä odottavat, sanoo toimitusjohtaja Jorma Myllymäki. Hän aloitti työn Elenian uutena toimitusjohtajana huhtikuun alussa.

Myllymäen mukaan tietoisuus kriittisen perusinfran, sähköverkon, sekä kansallisen huoltovarmuuden tärkeydestä on viime vuosina kasvanut. Turvallisuusympäristön muutosten rinnalla sähköntuotannon ja -kulutuksen vaihtelut vaikuttavat sähkömarkkinaan.

- Energiamurros ja yhä sähköistyvämpi elämäntapa vaikuttavat siihen, kuinka sähköä tuotetaan ja käytetään. Palautteellaan asiakkaat voivat vaikuttaa, mihin suuntaan verkkopalveluita kehitämme, Myllymäki sanoo.

Kanta- ja Päijät-Hämeessä, Pirkanmaalla, Keski-Suomessa sekä Etelä- ja Pohjois-Pohjanmaalla asiakas voi perehtyä lähialueensa sähkönjakelun varmuuteen Elenian verkkosivuston palvelussa, jossa on suora linja antaa palautetta. Palautteista Elenia tekee yhteenvedon kehittämissuunnitelmansa osana toimitettavaksi Energiavirastolle kesäkuun lopulla.  

Tuuli- ja aurinkosähkön kasvu nostaa sähköverkon ja siihen liittyvien palveluiden kehityksen yhteiskunnassa avainrooliin. On aiempaa tärkeämpää läpinäkyvästi tietää, mikä on sähköverkon kapasiteettitilanne. Toisin sanoen kuinka paljon verkkoon voidaan kytkeä uutta tuotantoa tai kulutusta ja tarvitaanko investointeja kapasiteetin nostamiseksi. Elenian verkkosivujen palvelussa on nyt myös sähköverkon kapasiteetti esillä.

- Eurooppalaisessa vertailussa Suomella on poikkeuksellisen hyvät edellytykset puhtaan energian suunnannäyttäjäksi. Sähkönjakelun laatu on maailman huippua, ja kun verkkopituus suhteutetaan asiakasmäärään, on Suomessa myös Euroopan edullisimmat verkkopalveluhinnat. Tämä tieto ei tunnu tavoittavan ketään, Myllymäki sanoo.

Seuraavan vuosikymmenen aikana painotus on siirtymässä ikääntyvän sähköverkon saneerauksista säävarmaksi myös sähköisen siirtymän investointeihin. Tarve tähän on käsillä jo nyt.

- 12 vuodessa olemme vähentäneet verkkoalueellamme vakavien myrskyjen sähkökatkot neljännekseen laajuudeltaan ja kestoltaan. Vaikka tämä kehitys on kesken, on investointeja suunnattava myös puhtaaseen siirtymään, sanoo Myllymäki.

Säävarman sähköverkon rakentamista - kaapelia kaivannossa. (kuva: Elenia)