Ydinvoimalla vankka suosio

24.4.2024

Ilmastotietoisuus ja energiakriisi ovat vakiinnuttaneet ydinvoiman kannatuksen korkealle tasolle. Ydinvoiman kannatus vuonna 2024 on yli kuusinkertaista vastustukseen verrattuna. Ydinvoiman rooli on vahvistumassa myös muualla EU:ssa.

Ydinvoiman kannattajia oli 61 prosenttia vastaajista, ja vastustajia ainoastaan yhdeksän prosenttia, ilmenee Energiateollisuus ry:n Verianilla teettämästä tutkimuksesta. Aineisto on kerätty 2024 maalis-huhtikuun taitteessa, vastaajia oli 1008.

Enemmistö kaikkien eduskuntapuolueiden kannattajista suhtautuu ydinvoimaan myönteisesti. Hieman yli puolet vasemmiston ja vihreiden kannattajista suhtautuu ydinvoimaan positiivisesti. Kokoomuksessa kannatus on korkeinta: 77 prosenttia kokoomuksen kannattajista suhtautuu ydinvoimaan myönteisesti tai erittäin myönteisesti.

Ydinvoiman kannatusta on mitattu vuodesta 1983 ja trendi on vahvasti nouseva. Selviä tasokorotuksia on vuodelta 2004, jolloin Olkiluoto 3 hanke oli käynnistymisvaiheessa, vuodelta 2019, kun ilmastopolitiikka oli vahvasti esillä sekä eduskunta- että eurovaaleissa, ja vuodelta 2022, kun energiakriisi aiheutti huolta sähkön riittävyydestä ja hinnasta. Nyt kannatukseksi mitattiin 61 prosenttia, joka on kaikkien aikojen toiseksi korkein kannatuslukema, energiakriisitalvea 2023 lukuun ottamatta.

- Tulokset kertovat siitä, että huoli sähkön hinnasta ja riittävyydestä on vähentynyt, kun Olkiluoto 3 on verkossa, ja muuta tuotantoa on rakennettu lisää. Vahva tuki ydinvoimalle on tärkeää nyt, kun puhtaan sähkön kapasiteettia tarvitaan lisää teollisuuden ja liikenteen päästövähennyksiin ja houkuttelemaan teollisia investointeja, toteaa Energiateollisuus ry:n tuotannosta vastaava johtaja Jari Kostama

Teollisuuden päästövähennykset, sekä liikenteen ja lämmityksen sähköistyminen lisäävät sähkön tarvetta, samalla kun kaukolämpöreaktorit tukevat lämmityksen päästövähennyksiä. 

- Ydinenergian merkitys on tunnistettu aiempaa paremmin myös Brysselissä, mikä näkyy paitsi kiinnostuksena suomalaisia ratkaisuja kohtaan, myös EU:n 2040 ilmastotavoitteen tiedonannossa, Kostama toteaa. – Tehtävääkin riittää. Yhteinen eurooppalainen ydinvoimalaitosmarkkina mahdollistaisi sarjatuotannon tuomat edut, ja tämä vaatii EU:lta teknologianeutraalia ilmasto- ja energiapolitiikkaa, sekä lisäksi ydinturvallisuusviranomaisten yhteistyötä vaatimusten harmonisoinnissa, Kostama jatkaa.

Ydinvoiman kannatusta on mitattu yhtäjaksoisesti vuodesta 1983. Vuonna 2024 kannatus oli historian toiseksi korkeimmalla tasolla.