Sähköinsinöörien vinkit sähköturvalliseen joulunviettoon
Sähköinsinöörit - SIL ry muistuttaa turvallisesta sähkönkäytöstä joulun alla. Sähkö on oikein käytettynä turvallista ja kuolemaan johtavat sähkötapaturmat harvinaisia. Sähkön aiheuttamat tulipalot ovat yleisempiä. Yleisin syy vakavalle sähkötapaturmalle tai sähköpalolle on ihmisen väärä toiminta. Tutustu Sähköinsinöörien kymmenen vinkkiä turvalliseen joulunviettoon!
Joulusaunat lämpenevät, kinkkua paistetaan ja moni joululahjaksi saatu lelu toimii sähköllä. Sähköinsinöörit - SIL ry muistuttaa turvallisesta sähkönkäytöstä joulun alla. Olennaista on pitää kodin sähkölaitteet ja asennukset hyvässä kunnossa ja käyttää niitä ohjeiden mukaisesti.
- Yleinen väärinkäsitys on, että sähköasennukset ja sähkölaitteet ovat täysin huoltovapaita, eli kun sähkötyöt on kerran tehty, asennuksille ei tarvitse tehdä mitään seuraavan puolen vuosisadan aikana tai sähkölaitetta voi käyttää niin kauan, kun siinä henki pihisee, kertoo Sähköinsinöörit - SIL ry:n puheenjohtaja Vesa Linja-aho.
- Laitteiden ja kodin sähköasennusten kuntoa pitää tarkkailla ja tarvittaessa pyytää ammattilainen korjaamaan puutteet. Vastuu on kirjattu sähköturvallisuuslakiin asti: sähkölaitteiston eli kiinteiden asennusten haltijan on huolehdittava siitä, että niiden kuntoa ja turvallisuutta tarkkaillaan ja että havaitut puutteet ja viat poistetaan riittävän nopeasti.
- Toinen yleinen väärinkäsitys on, että myynnissä olevat sähkölaitteet ovat viranomaisen ennakkotarkastamia. Näin ei ole ollut sitten ETA-sopimuksen allekirjoittamisen jälkeen 1990-luvun puolessa välissä, vaan valvontaa suoritetaan jälkikäteen markkinavalvontana. Etenkin EU:n ulkopuolisista verkkokaupoista tilattujen laitteiden turvallisuus voi olla niin ja näin, ja vastuu mahdollisesta vahingosta jää laitteen maahantuojalle eli tässä tapauksessa yksityishenkilölle, Linja-aho muistuttaa.
Alla 10 vinkkiä sähköturvalliseen joulunviettoon:
- Testaa kodin palovaroittimet ja vaihda niihin tarvittaessa paristot. Palovaroitin on kiistattoman tehokas turvalaite etenkin tulipalon syttyessä asukkaiden nukkuessa.
- Varaa kotiin varasulakkeita, jos kotona on perinteinen tulppasulakkeilla suojattu sähkökeskus. Joulun aikaan sulake voi palaa esimerkiksi poikkeuksellisen runsaan sähkönkäytön seurauksena. Tulppasulakkeen voi vaihtaa itse turvallisesti Tukesin ohjeen mukaan. Omakotitalossa pääsulakkeet ovat aina tulppasulakkeita. Mikäli pääsulakkeet ovat sinettilangan takana ja vaihdat pääsulakkeen itse, tulee tästä ilmoittaa omaan sähköverkkoyhtiöön. Tavallisten sulakkeiden vaihdosta ei tarvitse ilmoittaa, mutta jos sulake palaa uudestaan, tulee syy selvittää. Sähkökeskuksen lähellä on hyvä olla myös toimiva taskulamppu sähkökatkon varalta.
- Älä jätä nappiparistoja lasten ulottuville. Osa pienistä leluista toimii nappiparistoilla. Turvallisessa lelussa niitä ei voi vaihtaa ilman työkalua. Nieltynä nappiparisto voi aiheuttaa tukehtumisen tai vakavia vammoja.
- Käytä sähkölaitteita vain niiden suunnitelluissa käyttöolosuhteissa ja käyttötarkoituksessa. Älä käytä esimerkiksi sisäkäyttöön suunniteltuja jouluvaloja ulkona. Jos käytät jatkojohtoa, huolehdi että jatkojohdon pistorasia ei hautaudu lumeen vaan se on säältä suojassa. Jatkojohdonkin tulee olla ulkokäyttöön tarkoitettu. Vedä jatkojohto ensin ulos kelalta ja sitten vasta laita sen pistotulppa pistorasiaan – näin et saa sähköiskua, mikäli jatkojohdon eriste on mekaanisesti vaurioitunut.
- Lataa litiumioniakut valvotusti. Ladattava pienelektroniikka ja älylaitteet toimivat nykyään litiumioniakulla. Litiumioniakkupalot ovat harvinaisia, mutta etenkin pienten sähköisten liikkumisvälineiden akut voivat palaa kauan ja aggressiivisesti. Jos laitteen, esimerkiksi kannettavan tietokoneen akku on pullistunut, tulee laite tai akku vaihtaa uuteen. Lue lisää litiumioniakkujen turvallisesta käytöstä STEKin sivuilta ja litiumioniakkupalon sammuttamisesta Tukesin sivuilta.
- Tarkkaile sähkölaitteiden kuntoa ja korjauta viat tai vaihda viallinen sähkölaite uuteen. Esimerkiksi poikkeava ääni on yleensä merkki viasta. Outoa ääntä pitävä tiskikone voi syttyä palamaan – äänen syy tulee aina selvittää. Huonokuntoiset jatkojohdot aiheuttavat sekä sähköiskun että tulipalon vaaran.
- Noudata huolellisuutta ruoanlaitossa. Sähkölieden ja -uunin väärinkäyttö on yleisin yksittäinen sähköpalon syy. Älä unohda ruokaa liedelle tai uuniin.
- Pidä huolta myös läheisten turvallisuudesta. Kun vierailet mummolassa, testaa palovaroittimet. Kaatumiset ja putoamiset ovat merkittävä tapaturmariski etenkin ikääntyneille ihmisille: palovaroittimen voi testata turvallisesti painamalla testinappia harjanvarrella.
- Älä tee omia sähköviritelmiä. Sähkön hinnan kasvu ja sen voimakkaat vaihtelut ovat innostaneet kansalaisia tekemään omia kodinautomaatioratkaisuja sähkönkulutuksen ajoittamiseksi halvoille tunneille. Sähköalan harrastustoiminta on kannatettava asia, mutta kiinteiden asennusten tekeminen on lain mukaan ammattilaisten hommaa.
- Älä korvaa turvallista ratkaisua vaarallisemmalla. Korkea sähkön hinta on kannustanut ihmisiä myös tekemään monenlaisia viritelmiä kotien lämmitysratkaisuihin. Sähkölämmitys on turvallinen lämmitysmuoto. Tulenkäytössä tulee muistaa aina häkämyrkytyksen riski. Tavallinen palovaroitin ei reagoi häkään, joten takkaa tai muuta palamiseen perustuvaa lämmitysmuotoa käytettäessä on suositeltavaa hankkia kotiin myös häkävaroitin.
Sähkönkäyttäjille suunnattua ja tarkistettua tietoa sähkön turvallisesta käytöstä löytyy:
Sähköturvallisuusviranomaisen julkaisemasta Kodin sähköturvallisuusoppaasta
- Sähkötekniikan ja energiatehokkuuden edistämiskeskus STEK ry:n verkkosivuilta ja tavallisille sähkönkäyttäjille suunnatusta Kysy sähköstä -palstalta.