Sähkössä on tulevaisuus -palkinto Tanja Kalliolle
Aalto-yliopiston kemian- ja materiaalitieteen professori Tanja Kallio palkittiin 5 000 euron suuruisella Sähkössä on tulevaisuus -palkinolla panoksestaan akkumateriaalien tutkimuksessa ja kierrätyksessä sekä akkuteknologian popularisoinnissa. Kallio tutkii mm. sekä sähkömetallista katalyysia että litiumioniakkujen materiaaleja.
Aalto-yliopiston yhteyteen on perustettu vetyinnovaatiokeskus, joka ratkoo vedyn tuotantoon, siirtoon ja varastointiin liittyviä ongelmia. Tanja Kallio kuuluu uuden keskuksen johtokolmikkoon. Palkinto luovutettiin Tanja Kalliolle Hyvinvointia sähköllä -visioseminaarissa Vantaalla keskiviikkona 24.4.2024.
Ulla Tuomisen säätiön Sähkössä on tulevaisuus -palkinto jaetaan vuosittain. Sähköinsinöörit - SIL ry nimeää ehdokkaat palkinnon saajaksi. SIL ja Ulla Tuomisen säätiö valitsevat yhdessä palkittavan.
Helsingissä syntynyt Tanja Kallio on valmistunut diplomi-insinööriksi 1998 ja väitellyt tekniikan tohtoriksi 2003 Teknillisestä korkeakoulusta. Hän on toiminut Teknillisessä korkeakoulussa tutkijana 2003–2009, tohtoritukijana Aalto-yliopistossa 2010–2015 ja professorina Aalto-yliopistossa vuodesta 2015 lähtien.
Vedyn tuottaminen elektrolyysereillä on yksi kiinnostusta herättävistä tavoista muuttaa uusiutuva energia uudelleenkäytettävään muotoon: selvityksen alla on muun muassa se, miten järjestelmän automaatio ja sähköistys optimoidaan niin, että prosessista tulee aiempaa energiatehokkaampaa. Power-to-X-fokusalue keskittyy juuri tämänkaltaisiin vetyklusterin kysymyksiin, ja keskeisenä osana työtä on Suomen vetyosaamisen kehityshanke FinH2. Siinä on tutkimuslaitoksista mukana Aallon lisäksi myös VTT ja LUT, ja ABB veturivoimana vie vetyosaamisen kehittämistä eteenpäin.
Kallio on osaltaan vauhdittamassa vetytalouden vallankumousta. Kallio on tutkimusryhmineen FinH2-hankkeessa kehittämässä uusia menetelmiä vedyn elektrolyysiin.
Tutkijoiden kiinnostuksen kohteena on erityisesti kaksi pisimmällä olevaa elektrolyysiteknologiaa, eli jo pitkään markkinoilla ollut (’well-established’) alkalinen elektrolyysi sekä nouseva menetelmä polymeeri-membrane-, eli PEM-elektrolyysi. Kallio sanoo näiden kahden olevan tällä hetkellä kypsimmät elektrolyysiteknologiat, ja hän näkee niiden jakavan markkinat lähivuosina.