5G-teknologia halutaan saattaa myös pohjoisen yritysten käyttöön
17.1.2022
5G-teknologia on osa megatrendiä, jossa työtä, palveluita ja oppimista tehdään ja saavutetaan etänä. Lapissa on tärkeää panna toimeksi heti.
Korona-pandemia on entisestään nopeuttanut maailmanlaajuista siirtymistä 5G-verkkoteknologiaan, joka mahdollistaa nopeat, viiveettömät ja suuren kapasiteetin mobiiliyhteydet ja sitä kautta etätyön, tuotannon etäohjauksen ja uudet innovatiiviset tavat tuottaa ja välittää palveluita. 5G-teknologia edistää myös vihreää siirtymää.
Tällä hetkellä Suomessa toimii epävirallinen 5G-koulutus- ja kehittäjäverkosto, joka koostuu Suomen 26 kärkiteollisuusyrityksestä, 9 yliopistosta ja 10 ammattikorkeakoulusta. Verkoston tavoitteena on saada koottua 5G-kehitystyötä ja hyödyntämistä kansallisesti ja tuoda alueet vahvasti kehitystyöhön mukaan.
Lapin 5G-kiihdyttämö -hankkeella tuodaan 5G-teknologia myös lappilaisten yritysten ulottuville. Hanke toteutetaan Lapin ammattikorkeakoulun ja Ilmatieteen laitoksen yhteistyötä osana Lapin maakunnan reagointia koronapandemiasta toipumiseen ja yritysten digitalisaatioasteen nostamista.
Ilmatieteen laitos on jo rakentanut EAKR-tuella Sodankylään 5G-testialueen, jota voidaan hyödyntää kiihdyttämössä. Lapin AMK on myös toteuttamassa 5G-investointeja osana 360 Low Carbon Investments -hanketta. 5G-kiihdyttämö on luontevaa jatkoa näille hankkeille.
Kiihdyttämöhankkeessa Lappiin tuotetaan konkreettisia esimerkkejä 5G:n hyödyntämisestä pilottien avulla. Pilotit toteutetaan Ilmatieteen laitoksen ja Lapin ammattikorkeakoulun yhteistyönä eri aloille ja niissä hyödynnetään molempien osapuolten 5G-ympäristöjä.
Pilotointimahdollisuuksia on Lapissa muun muassa terveyspalveluissa, matkailupalveluissa teollisuuden automaatiossa sekä liikenteessä ja testaustoiminnassa. Pilottien tulokset tulevat avoimesti saataville.
Hankkeeseen kutsutaan mukaan laajasti eri toimialojen yrityksiä Lapista, mutta erityisesti 5G-teknologiasta hyötyvät vahvat alat kuten matkailu, terveyspalvelut, teollisuus ja sen alihankinta, biotalous sekä liikenne ja ajoneuvotestaus.
Uutiset
Uusi moottorivoimalaitos Tornion Voimalle tukee energiasiirtymää
Carunan verkkoalueilla otettiin käyttöön yli 50 keskijänniteliittymää
KSS Energian sähkönmyynnin kuluttaja- ja yritysasiakkaat siirtyvät Oomille
Enersense myy tuuli- ja aurinkovoiman hankekehitysliiketoimintansa
Megawattilatausjärjestelmän pilottitoimitukset alkaneet