5G-teknologia halutaan saattaa myös pohjoisen yritysten käyttöön

17.1.2022

5G-teknologia on osa megatrendiä, jossa työtä, palveluita ja oppimista tehdään ja saavutetaan etänä. Lapissa on tärkeää panna toimeksi heti.

Korona-pandemia on entisestään nopeuttanut maailmanlaajuista siirtymistä 5G-verkkoteknologiaan, joka mahdollistaa nopeat, viiveettömät ja suuren kapasiteetin mobiiliyhteydet ja sitä kautta etätyön, tuotannon etäohjauksen ja uudet innovatiiviset tavat tuottaa ja välittää palveluita. 5G-teknologia edistää myös vihreää siirtymää.

Tällä hetkellä Suomessa toimii epävirallinen 5G-koulutus- ja kehittäjäverkosto, joka koostuu Suomen 26 kärkiteollisuusyrityksestä, 9 yliopistosta ja 10 ammattikorkeakoulusta. Verkoston tavoitteena on saada koottua 5G-kehitystyötä ja hyödyntämistä kansallisesti ja tuoda alueet vahvasti kehitystyöhön mukaan.

Lapin 5G-kiihdyttämö -hankkeella tuodaan 5G-teknologia myös lappilaisten yritysten ulottuville. Hanke toteutetaan Lapin ammattikorkeakoulun ja Ilmatieteen laitoksen yhteistyötä osana Lapin maakunnan reagointia koronapandemiasta toipumiseen ja yritysten digitalisaatioasteen nostamista.

Ilmatieteen laitos on jo rakentanut EAKR-tuella Sodankylään 5G-testialueen, jota voidaan hyödyntää kiihdyttämössä. Lapin AMK on myös toteuttamassa 5G-investointeja osana 360 Low Carbon Investments -hanketta. 5G-kiihdyttämö on luontevaa jatkoa näille hankkeille.

Kiihdyttämöhankkeessa Lappiin tuotetaan konkreettisia esimerkkejä 5G:n hyödyntämisestä pilottien avulla. Pilotit toteutetaan Ilmatieteen laitoksen ja Lapin ammattikorkeakoulun yhteistyönä eri aloille ja niissä hyödynnetään molempien osapuolten 5G-ympäristöjä.

Pilotointimahdollisuuksia on Lapissa muun muassa terveyspalveluissa, matkailupalveluissa teollisuuden automaatiossa sekä liikenteessä ja testaustoiminnassa. Pilottien tulokset tulevat avoimesti saataville.

Hankkeeseen kutsutaan mukaan laajasti eri toimialojen yrityksiä Lapista, mutta erityisesti 5G-teknologiasta hyötyvät vahvat alat kuten matkailu, terveyspalvelut, teollisuus ja sen alihankinta, biotalous sekä liikenne ja ajoneuvotestaus.