Ålcom ottaa aurinkoenergian käyttöön Elisa DES:n avulla

Ålcom ottaa aurinkoenergian käyttöön Elisa DES:n avulla

12.6.2024

Ahvenanmaalla toimiva Ålcom on ensimmäinen operaattori, joka alkaa hyödyntää aurinkovoimalla tuotettua sähköä Elisan hajautetun sähkönvarastointiratkaisun (Distributed Energy Storage, DES) avulla. Käyttöönottoa edelsi kokeilujakso Elisan, Ålcomin ja aurinkopaneelitoimittaja Solel Ålandin kanssa.

Elisa DES -ratkaisun avulla aurinkovoimaa varastoidaan mobiiliverkon tukiasemien vara-akkuihin, joista varastoitua sähköä voidaan myös käyttää tarvittaessa. Tämä vähentää Ålcomin verkkojen riippuvuutta sähköverkosta ja parantaa niiden toimintavarmuutta. Samalla energiakustannukset laskevat ja hiilidioksidipäästöt vähenevät.

Ratkaisu yhdistää aurinkopaneelit ja tukiasemien akut sähkönvarastointijärjestelmäksi, johon sähköä varastoidaan aurinkoisella säällä. Varastoitua energiaa voidaan käyttää mobiiliverkon ylläpitoon, ja sitä voidaan tarvittaessa täydentää sähköverkosta. Tekoälyä ja koneoppimista hyödyntävä Elisa DES ajoittaa ostot sähköverkosta silloin, kun sähkön hinta verkossa on alhaisin. 

Kyseessä on uusi aluevaltaus Elisa DES:lle, sillä Ålcom on ensimmäinen operaattori, joka ottaa aurinkovoiman käyttöön osana sähkönvarastointiratkaisua. Tähän mennessä Elisa DES on käyttänyt akkujen lataamiseen sähköverkkoa. Aurinkovoiman lisääminen valikoimaan on osa ratkaisun jatkokehitystä, ja tarjoaa operaattoreille uusia mahdollisuuksia uusiutuvan energian tuotantoon ja hyödyntämiseen. 

Elisa DES:n hyödyt eivät rajoitu vain operaattoreiden kustannussäästöihin, joita saavutetaan pakollisten vara-akkujen aktiivisimmalla käytöllä. Palvelun käyttäjät voivat myös kehittää uusia tulovirtoja osallistumalla energiareservimarkkinoille ja hyödyntämällä akkuja virtuaalisena voimalaitoksena (virtual power plant, VPP). 

Kun akustot muutetaan virtuaaliseksi voimalaitokseksi, tekoälyllä toimiva DES-järjestelmä mahdollistaa ns. kuormansiirron. Tämä tarkoittaa, että sähköä ostetaan verkosta alhaisilla hinnoilla ja varastoidaan kulutettavaksi silloin, kun hinnat ovat korkeammat. Näin säästetään liikekuluissa. 

Lisätietoja DES-ratkaisusta englanniksi https://elisa.com/des/

Elisa on aiemmin kokeillut aurinkoenergiaa yhden tukiaseman energialähteenä Inarissa. Nyt aurinkoenergia tulee ensimmäistä kertaa osaksi DES-ratkaisua.