Bottiverkon lonkerot leviävät IoT-laitteisiin
18.3.2020
Hyökkäykset Mirai-bottiverkolle alttiisiin haavoittuvuuksiin lisääntyivät helmikuussa huomattavasti. Mirai-bottiverkko on tunnettu IoT (Internet of Things) -laitteiden tartuttamisesta ja massiivisista DDoS-hyökkäyksistä. Haavoittuvuus, joka tunnetaan nimellä “PHP php-cgi Query String Parameter Code Execution”, oli helmikuun kuudenneksi hyödynnetyin. Se vaikutti 20 prosenttiin organisaatioista ympäri maailmaa, luvun ollessa tammikuussa kaksi prosenttia.
Check Point Researchin tutkijat varoittavat organisaatioita myös Emotetista, joka oli kuukauden toiseksi käytetyin haittaohjelma ja tällä hetkellä yleisin bottiverkko. Se on levinnyt helmikuussa kahdella uudella vektorilla. Näistä ensimmäinen oli amerikkalaiskäyttäjille suunnattu SMS-tietojenkalastelukampanja. Siinä tekstiviesti jäljittelee tunnettujen pankkien viestejä ja houkuttaa uhrit klikkaamaan haitallista linkkiä, joka lataa laitteeseen Emotet-haittaohjelman. Toinen vektori oli Emotet, joka havaitsee ja hyödyntää lähellä olevia Wi-Fi-verkkoja. Se pyrkii leviämään väsytyshyökkäyksillä, joissa kokeillaan erilaisia yleisesti käytettyjä Wi-Fi-salasanoja. Sovellusta käytetään ensisijaisesti kiristys- ja muiden haittaohjelmien jakeluun.
Suomessa helmikuun yleisin haittaohjelma oli RiGEK, jota esiintyi noin yhdeksässä prosentissa yritysverkoista. RigEK käyttää Flash-, Java-, Silverlight- ja Internet Explorer -sovelluksia. Tartuntaketju alkaa uudelleenohjauksella aloitussivulle, joka sisältää haavoittuvat plug-init tarkistavan JavaScriptin.
Toisella sijalla oli kryptovaluutan louhija XMRig.
Suomen yleisimmät haittaohjelmat helmikuussa olivat RigEK, XMRig ja Jsecoin.
Mobiilihaittaohjelmien globaalilla listalla ykkösenä oli helmikuussa xHelper, jota käytetään muiden haitallisten sovellusten lataamiseen ja mainosten näyttämiseen. Sovellus pystyy piiloutumaan käyttäjältä ja virustorjuntaohjelmilta ja asentamaan itsensä uudelleen, jos käyttäjä poistaa sen. Toiseksi yleisin oli Android-haittaohjelma Hiddad, joka pakkaa sovelluksia uudelleen ja laittaa ne tarjolle kolmannen osapuolen sovelluskauppaan. Kolmannella sijalla oli muita haittaohjelmia Android-puhelimille lataava Guerrilla, joka on onnistuttu upottamaan useisiin sovelluksiin. Troijalainen tuottaa vilpillisiä mainostuloja sovelluskehittäjille.
Täydellinen Top 10 -haittaohjelmalista löytyy Check Pointin blogista.
Kuva: Pixabay
Uutiset
Droonit voivat mullistaa kaupunkiturvallisuuden ja hätätilanteisiin reagoinnin
Uusi teknologia tuo immersiivisen tilaäänen kaikkien ulottuville
Merkittävä edistysaskel Suomen kvanttiturvallisessa verkossa: uusi salaustekniikka vietiin laboratoriosta kaupallisen operaattorin verkkoon
Vuoden sähköurakoitsija 2024 on Sähkö-Jore oy
Lyly-myrsky kuritti sähköverkkoa Lounais-Suomessa ja Keski-Uusimaan alueilla
Sähkö- ja kaasukuorma-autojen määrä kasvussa
Enersenselle sopimus Heininevan aurinkovoimapuiston kunnossapidosta