Carunan alueella täyteen 300 megawattia aurinkovoimaa

11.9.2024

Elokuussa meni rikki 300 megawatin rajapyykki Carunan jakelualueen aurinkovoiman tuotannossa. Carunan jakelualueella aurinkosähkön määrä on nelinkertaistunut kolmessa vuodessa. Eniten aurinkosähköä tuotetaan Espoossa, Salossa ja Lohjalla.

Carunan sähköverkkoon on kesäkuuhun 2024 mennessä kytketty 300 megawattia aurinkosähkön tuotantokapasiteettia. Määrä vastaa noin neljäsosaa koko Suomen tämänhetkisestä aurinkovoimakapasiteetista (27 %). 

Carunan innovaatiopäällikkö Matti Uusipaaston mukaan aurinkopaneelipuistot näkyvät tilausmäärissä. 

- Nykyään energia-asiat kiinnostavat suomalaisia aivan uudella tavalla, ja aurinkoenergian määrä kasvaa jatkuvasti. Paneeleja tulee koko ajan lisää, mutta kasvu on hitaampaa kuin viime vuonna. Aurinkovoiman määrä kasvaa erityisesti isojen aurinkopuistojen takia – sen sijaan pientalojen paneelihuuma on laantunut, Uusipaasto sanoo. 

Eniten aurinkosähköä Carunan alueella tuotetaan Espoossa, jossa on tällä hetkellä 38,2 megawattia aurinkovoimaa. Seuraavaksi suurimpia aurinkoenergian tuottajia Carunan alueella ovat Salo (19,8 MW) ja Lohja (13,2 MW). 

Teollisen kokoluokan aurinkovoimaloita pystytetään Suomeen enemmän kuin koskaan. Caruna on saanut suurista aurinkovoimaloista tänä vuonna jo kymmeniä kyselyitä. 

Carunan asiantuntijan mukaan Suomessa on varsin hyvät ilmasto-olosuhteet uusiutuvan energian käytölle. 

- Aurinkovoima ei tarvitse jatkuvaa paistetta, vaan paneelit tuottavat energiaa myös pilvipoutaisella säällä. Optimaalinen tuotanto paneeleista saadaan itseasiassa melko viileällä säällä, ja Suomen kesä on valoisa. Aurinkovoimalla voidaan Suomessa tuottaa saman verran energiaa kuin vaikkapa Pohjois-Saksassa, Uusipaasto sanoo. 

Suomeen on rakennettu vahvat ja luotettavat sähköverkot. Jatkossa haasteena on kiristynyt sääntely, joka hidastaa puhtaan siirtymän investointeja.  

Vuoden alussa voimaan tullut Energiaviraston valvontamalli lykkää Carunan investointeja. Jatkossa uusiutuvan energian liittäminen verkkoon viivästyy niillä alueilla, joissa sähköverkon kapasiteetti ei riitä vastaamaan nopeasti kasvaviin sähkönkäyttötarpeisiin.  

Caruna on pääasiallinen sähkönjakelija 57 kunnassa.