Destia rakentaa Fingridille uutta Järvilinja-voimajohtoa Pohjois-Savossa
Destia rakentaa Fingridille uutta Järvilinja-voimajohtoa Pohjois-Savossa
10.10.2023
Destia on solminut Fingridin kanssa sopimuksen uuden voimajohtoyhteyden rakentamisesta osana Järvilinja-urakkaa, joka kasvattaa Suomen sähkönsiirtokapasiteettia pohjoisestä etelään ja mahdollistaa tärkeiden tuuli- ja aurinkovoimahankkeiden sekä teollisuusinvestointien liittämisen kantaverkkoon. Destia toteuttaa noin 82 kilometriä pitkän 400/110 kV:n voimajohdon, joka sijoittuu Lapinlahden, Siilinjärven ja Kuopion alueelle.
- Järvilinja ja siihen liittyvät sähköasemainvestoinnit mahdollistavat uusiutuvan energian tuotantohankkeiden liittämisen Suomen kantaverkkoon. Tämä edistää Suomen ilmastotavoitteiden saavuttamista ja sähkön omavaraisuutta Suomessa. Destia on rakentanut meille muitakin vaativia kohteita, joten voimme luottaa heidän kykyynsä toteuttaa myös Järvilinja-voimajohto laadukkaasti, kertoo Fingridin omaisuuden hallinnan johtaja Timo Kiiveri.
Uusiutuvan sähköntuotannon lisääntyminen Pohjois-Suomessa ja Etelä-Suomen samanaikainen sähköntuotannon väheneminen sekä sähkönkulutuksen lisääntyminen ovat lisänneet tarvetta pohjoiseteläsuuntaiselle sähkön siirtokapasiteetille ja entistä vahvemmille siirtoyhteyksille. Voimajohtoyhteyden vahvistaminen ylläpitää kantaverkon korkeaa käyttövarmuutta, edistää paikallisten sähköverkkojen kehitystä ja mahdollistaa uusia investointeja. Samalla se tehostaa Suomen sähkömarkkinoiden toimintaa ja mahdollistaa sähkön hinnan säilymisen yhtenäisenä kaikkialla Suomessa.
Uusi voimalinja rakennetaan olemassa olevien voimajohtojen rinnalle. Työt alkavat perustustöillä Lapinlahdella syksyn aikana ja urakan arvioitu valmistumisaika on vuoden 2026 loppuun mennessä.
Uutiset
Uusi moottorivoimalaitos Tornion Voimalle tukee energiasiirtymää
Carunan verkkoalueilla otettiin käyttöön yli 50 keskijänniteliittymää
KSS Energian sähkönmyynnin kuluttaja- ja yritysasiakkaat siirtyvät Oomille
Enersense myy tuuli- ja aurinkovoiman hankekehitysliiketoimintansa
Megawattilatausjärjestelmän pilottitoimitukset alkaneet