Digian tekoäly päihitti vedonlyöntitoimistot ja kiekkoasiantuntijat

6.5.2024

Liiga-kauden aikana Digian tekoälyennustetta seuranneille ei tullut yllätyksenä, että Tappara sinetöi mestaruuden sunnuntaina 28.4.2024 pelatussa pelissä. Myös Pelicansin hopea ja Kärppien pronssi menivät tekoälyltä oikein. Hopeamitalistin tekoäly näki jo vuoden vaihteessa ja pronssipelin voittajan ennen neljännesvälieriä. Liiga-ennuste havainnollistaa, miten tekoäly voi auttaa yrityksissä tekemään parempia päätöksiä ja viimekädessä parempaa tulosta. 

Ohjelmisto- ja palveluyritys Digian tekoälyennuste on pitkin kautta antanut merkkejä vahvuudestaan, ja nyt päättyneiden Liiga-finaalien myötä se lakaisi pöydän lopullisesti. Tekoäly ennusti oikein kaksi parasta joukkuetta jo joulukuusta alkaen ja kärkinelikon puolivälieräkierroksella.

Aivan ensimmäisiin ennusteisiin verrattuna kehitystäkin on nähtävissä. Tekoäly ennusti mm. marraskuussa kultamitalistiksi Ilvestä. Tappara ja Pelicans olivat silloin sijoilla kaksi ja kolme. Tämän jälkeen Tappara nousi ennusteessa ensin hopealle ja joulukuusta lähtien mestariksi. Vastaavasti Ilveksen tekoäly tiputti joulukuussa neljännelle ja tammikuussa viidennelle sijalle, jossa se pysytteli kauden loppuun saakka.

Jääkiekkoasiantuntija Petteri Sihvonen, joka on pitkin kautta kilvoitellut Digian tekoälymallin kanssa, uskoi pitkään Ilveksen mestaruuteen. Ilveksen pelien päätyttyä, Sihvonen nosti mestarisuosikikseen Pelicansin.

- Jos mietin Ilvestä, minua heilutti vähän liikaa se, kun olen tuijottanut pelitapaan ja sen toteutukseen, kun vertaa mihin kaikkeen tekoäly kaiken aikaa katsoo. Kuvittelin, että Ilves olisi saanut asiansa kuntoon, mutta tällaiseen tunteiluun ei tekoäly lähtenyt. Tappara ei ole mielestäni sisällöllisesti niin vahva kuin tulokset näyttävät ja siksi nostan Pelicansin siihen rooliin mihin kaavailin Ilvestä aiemmin - voittajasuosikiksi", Sihvonen totesi ennen finaalipelejä.

Jo ennen finaaleja tekoälymallin toimivuudesta saatiin lukuisia osoituksia:

  • Tekoäly ennusti runkosarjan voittajan ja toiseksi tulleen joukkueen oikein.
  • Tekoäly ennusti yhdeksän kymmenestä pudotuspelijoukkueesta oikein, kun iso osa verrokkiennusteista osui oikeaan kahdeksan joukkueen kohdalla.
  • Neljännesfinaalien osalta tekoäly ennusti kaikki neljä välieriin pääsevää joukkuetta oikein, kun useimmat verrokkiennusteet osuivat oikeaan vain kahden tai kolmen joukkueen kohdalla.

- Ennuste perustuu aiempien pelien dataan, jonka perusteella tekoäly laskee peli peliltä todennäköisemmän voittajan. Tekoäly oppii koko ajan. Kun dataan tulee muutoksia, tekoälyn ennusteetkin tarkentuvat, Digian teknologiajohtaja Juhana Juppo kertoo.

Olennaista tekoälyn hyödyntämisessä onkin ymmärtää, mihin tekoälyn ennusteet perustuvat. Tekoälyyn ei pidä luottaa sokeasti, mutta oikein käytettynä se on päätöksentekoon, ennusteisiin ja johtamiseen erittäin hyvä työkalu. 

- Tekoälyyn liittyy paljon hypeä ja harhaluulojakin, vaikka todellisuudessa se on arjen työkalu siinä missä muutkin teknologiat, ja sitä pitää osata käyttää oikein. Kuten minkä tahansa teknologian kanssa, tekoälyn vahvuuksien ja rajoitusten ymmärtäminen on avain sen tehokkaaseen käyttöön. Koneen tuottamien oivallusten ja ihmisen intuition yhdistäminen tuottaa usein parhaat tulokset, Juppo sanoo.