Digiloikalla sujuvampi arki
8.4.2021
Helsingin tavoitteena on olla maailman parhaiten digitalisaatiota hyödyntävä kaupunki. Kunnianhimoinen digiloikka ei kuitenkaan ole mahdollinen ilman toimivaa digitaalista perustaa sekä yhteisiä alustoja ja mahdollistajia.
Helsinki haluaa varmistaa palveluiden helpomman löydettävyyden ja käytettävyyden. Tavoitteena on, että palvelu löytää kaupunkilaisen. Joskus parasta palvelua voi olla se, kun palvelua ei tarvitse etsiä lainkaan, vaan kaupunki täyttää palvelutarpeen automaattisesti. Pohjaa palvelutarvetta ennakoiville ja aiempaa henkilökohtaisemmille digitaalisille palveluille mahdollistetaan muun muassa uudistamalla kaupungin verkko- ja asiointipalvelut kokoava sivusto hel.fi vuosien 2021–2022 aikana.
Tavoitteena on myös kaupungin ison sovellusmäärän, noin 900 erilaista järjestelmää, hallittu pienentäminen. Nykyistä paremmat mutta määrällisesti vähemmät sovellukset säästävät kustannuksia, helpottavat palvelujen löydettävyyttä ja pienentävät tietoturvariskiä.
Helsinki kehittää myös omaa digitaalista perustaansa uudistamalla kaupungin infra- ja perustietotekniikan palvelut. Tavoitteena on tuottaa kaupungille toimiva ja turvallinen tietoliikenne, joka voi mahdollistaa uusia innovatiivisia palveluja. Lisäksi toimiva digitaalinen perusta tekee palveluista kustannustehokkaampia ja saatavuudeltaan parempia. Samalla se mahdollistaa myös nopean ja helpon tuen kaupungin työntekijöille ja tarjoaa kaupungin työntekijöille laadukkaat työvälineet työskentelyn tueksi. Näitä ovat esimerkiksi modernit pilvipohjaiset työvälineet ja -palvelut.
Helsingin kaupunginkansliaan perustettiin vuoden 2021 alusta digitalisaatioyksikkö. Se on keskeinen osa kaupungin strategiaosastoa ja sen tavoitteena on varmistaa helsinkiläisille sujuvampi arki tarjoamalla palvelut henkilökohtaisemmin ja ennakoivasti. Tavoitteena on myös automatisoida kaupungin palveluprosesseja ja luoda ajasta ja paikasta riippumattomia itsepalveluita.
Uutiset
Uusi moottorivoimalaitos Tornion Voimalle tukee energiasiirtymää
Carunan verkkoalueilla otettiin käyttöön yli 50 keskijänniteliittymää
KSS Energian sähkönmyynnin kuluttaja- ja yritysasiakkaat siirtyvät Oomille
Enersense myy tuuli- ja aurinkovoiman hankekehitysliiketoimintansa
Megawattilatausjärjestelmän pilottitoimitukset alkaneet