DNA:n kupariverkon palvelut päättyvät Satakunnassa

8.9.2022

DNA:n jäljellä oleva kupariverkko korvataan nykyaikaisilla verkkoratkaisuilla vuoteen 2025 mennessä. Kupariverkon purkaminen on aloitettu Varsinais-Suomessa ja Satakunnassa Rauman, Euran ja Säkylän alueilla jo kuluvan vuoden aikana. Vuonna 2023 purkutyöt jatkuvat Satakunnassa aiempaa laajemmin. Vanhan tekniikan palveluiden tilalle tullaan tarjoamaan modernit yhteydet.

- On hyvä muistaa, että kupariverkko on palvellut televiestintää yli 160 vuotta, aina lennättimen käyttöönotosta lähtien. Nykyteknologia mahdollistaa merkittävästi parempia tiedonsiirron väyliä radio-, kaapeli- tai kuituverkoissa, sanoo DNA:n liityntäverkoista ja laitetiloista vastaava johtaja Mikko Kannisto.

Kupariverkkoa käytetään pääasiassa lankapuhelinyhteyksien ja vanhan laajakaistatekniikan (xDSL), eli korkeintaan muutaman kymmenen megan yhteysnopeuksien ylläpitämiseen. Sitä ei tule siis sekoittaa nykyaikaisiin kaapeli- tai kuituratkaisuihin. Muutosprojektin aikana DNA:n kupariverkon asiakkaat ohjataan korvaavien palveluiden piiriin ja lopulta varsinaisesta kupariverkosta luovutaan.

- Tänä vuonna aloitetut purkutyöt Varsinais-Suomessa ja Satakunnassa ovat sujuneet hienosti. Vaikka kupariasiakkaita on jäljellä hyvin vähän, olemme havainneet, että kupariyhteyksiä on käytetty Suomessa vuosikymmenten mittaan varsin luovasti. Esimerkiksi erään paikkakunnan kirkonkellojen ohjausjärjestelmä toimi lankapuhelinliittymän kautta, mutta saatiin helposti korvattua nykyaikaisella ratkaisulla. Tämän voisi sanoa olleen sellainen 1900-lukulainen IoT-ratkaisu, Kannisto toteaa.

Kaikkiaan muutostyöt koskettavat niitä kuntia Suomessa, joissa DNA:lla on kupariverkkopohjaisia palveluja. Kun alueilla ei enää ole asiakkaita kupariverkon piirissä, DNA purkaa tarpeettomat laitetilat ja laitteistot, jotka kierrätetään elektroniikkaromuna uusiokäyttöön. 

DNA korvaa koko jäljellä olevan kupariverkkonsa nykyaikaisilla verkkoratkaisuilla vuoteen 2025 mennessä. Kuvassa tilaajakupariverkon vanha ristikytkentä. (Kuva: Hannu Peltola / DNA)