Energiakaupungit: Ydinvoimatuki toimisi todennäköisesti tavoitettaan vastaan
21.1.2025
Ilmasto- ja ympäristöministeri Kai Mykkänen esitti aiemmin tällä viikolla kohdennettua tukea ydinvoimalle.
Kaupunkienergiayhtiöt edellyttävät perusvoimatuotannon turvaamiseen kohdistettavilta ratkaisuilta teknologianeutraalia markkinaohjausta.
- Sähkön kysynnän kasvaessa on turvattava riittävä säätö- ja perusvoimakapasiteetti. Yksistään ydinvoimaan kohdennettu tuotantotuki toimisi todennäköisesti tätä tavoitetta vastaan, sanoo Energiakaupungit ry:n toiminnanjohtaja Eero Haapalehto.
Kaupunkienergiayhtiöillä on useita lähivuosina käyttöikänsä päähän tulevia yhdistetyn lämmön- ja sähköntuotannon (CHP) bioenergialaitoksia.
- Kaupunkiyhtiöiden olemassa oleva säätökykyinen kapasiteetti vastaa tehomittaluokaltaan useita perinteisiä ydinreaktoreita. Olisi virhe tukea vain tiettyyn teknologiaan, kuten ydinvoimaan perustuvaa tuotantoa. Se johtaisi sähkömarkkinoita vakauttavien ja hintapiikkejä ehkäisevien tuotantolaitosten alasajoon ennen kuin yhtään uutta ydinvoimalaa ehditään rakentaa, Haapalehto sanoo.
Haapalehdon mukaan on ymmärrettävää, että hallitus haluaa turvata riittävän sähkön tuotantokapasiteetin myös silloin, jos tuulivoimaa ei esimerkiksi kylminä pakkasjaksoina ole saatavilla. Ydinvoima on kuitenkin perusvoimaa, joka ei vastaa vaihtelevan tuotannon synnyttämään säätövoiman tarpeeseen. Säävarmaa säätövoimaa voidaan tuottaa sähkömarkkinoille juuri yhdistetyn tuotannon voimalaitoksissa.
- Tarvitsemme ratkaisuja, joilla energian saatavuus turvataan säästä riippumatta. Energiayhtiöissä onkin reagoitu ja päätetty investoida ripeästi moottorivoimalaitoksiin. Suunnitelmia on myös uusiutuviin tuotantoratkaisuihin, kuten pumppuvoimalaitoksiin sekä vanhojen turve-hakekattiloiden modernisointiin käymään kokonaan uusiutuvalla polttoaineella. Nämä nopeasti hintavaihtelua vakauttavat ratkaisut ajetaan herkästi pois markkinoilta, mikäli eri teknologioita ei huomioida osana riittävän kapasiteetin turvaavaa mallia, Haapalehto sanoo.
Haapalehden mukaan mahdollinen pelkästään ydinvoimalle kohdistettu tuotantotuki voisi todennäköisestikin toimia tarkoitustaan vastaan ja tuoda epävakautta sähkömarkkinoille keskipitkällä aikavälillä.
Energiakaupungit ry edustaa 13 suurta kaupunkienergiayhtiötä, jotka vastaavat yli 1 350 000 suomalaisen kodit lämmityksestä sekä lähes miljoonan suomalaisen sähkön siirtopalvelusta.
Energiakaupungit ry:n 13 jäsenyhtiötä ovat: Alva-yhtiöt Oy, EPV Energia Oy, KSS Energia Oy, Kuopion Energia Oy, Lahti Energia Oy, Lappeenrannan Energia Oy, Oulun Energia Oy, Pori Energia Oy, Seinäjoen Energia Oy, Tampereen Energia Oy, Oy Turku Energia – Åbo Energi Ab, Vaasan Sähkö Oy ja Vantaan Energia Oy. Yhtiöt vastaavat kaukolämpöverkoista ja sähkönjakelusta Vantaan, Tampereen, Turun, Lahden, Jyväskylän, Oulun, Kuopion, Seinäjoen, Vaasan, Porin, Kouvolan ja Lappeenrannan alueilla.
Uutiset
Airam julkistaa valaisinkilpailun nuorille suomalaisille suunnittelijoille
Tahkoluoto Offshore Oy ja Porin kaupunki yhteistyöhön Merituulikeskus-hankkeessa
Uusi ilmailumuseo nousee Vantaan Aviapolikseen
Tuulivoima nousi Suomen toiseksi suurimmaksi sähköntuotantomuodoksi
Reka Kaapelille uusi toimitusjohtaja
Suomalainen Stella Diesen Schneider Electricin kansainvälisiin johtotehtäviin