Energiamerkintä uudistuu - Laitteiden energiatehokkuus ei ole heikentynyt
5.2.2021
EU:n energiamerkintä uudistuu maaliskuussa 2021. Uudistuksen taustalla on laitteiden kasvanut energiatehokkuus ja nykyisen energiamerkinnän epäselvyys.
Suurin muutos energiamerkinnässä koskee luokitusta. Kuluttajille epäselviksi käyneet A+, A++ ja A+++ luokat poistuvat monista tuoteryhmistä ja niiden luokituksessa palataan takaisin alkuperäiselle A-G-asteikolle.
- Uudistuksessa tärkeintä kuluttajalle on ymmärtää, että laitteet ovat edelleen yhtä hyviä ja energiatehokkaita kuin nyt, vain merkintäskaala muuttuu, kertoo Elektroniikan Tukkukauppiaat (ETK) ry:n toimitusjohtaja Taina Luukkainen.
Laitteiden energiamerkinnällä osoitetaan, mihin luokkaan kukin laite kuuluu energiankulutuksensa perusteella asteikolla A-G. A-luokan tuotteet ovat asteikossa energiatehokkaimpia ja G-luokan tuotteet vähiten energiatehokkaita.
- Muutoksen suurimpana etuna on energiansäästön ja päästövähennyksien saavuttaminen, kun laitevalmistajat pyrkivät kehittämään yhä energiatehokkaampia laitteita saavuttaakseen A-luokituksen uudelleen. Selkeät merkinnät ohjaavat kuluttajien valintoja kohti energiatehokkaampia tuotteita, sanoo ETK:n kodinkonejaoston puheenjohtaja Esa Silver.
Energiamerkinnät uudistuvat maaliskuusta 2021 alkaen televisioissa, astianpesukoneissa, pyykinpesukoneissa ja kylmäsäilytyslaitteissa, kuten jääkaapit, jääkaappi-pakastin-yhdistelmät, pakastimet ja viinikaapit. Uunien, liesituulettimien ja kuivausrumpujen energiamerkinnöissä jää edelleen voimaan A+++-G -luokitus, joka kuitenkin lähivuosina uudistuu vastaamaan A-G-asteikkoa.
Lisätietoa uusista energiamerkinnöistä Energiaviraston tiedotussivustolla osoitteessa: https://energiamerkinta.fi/
Uutiset
Schneider Electric mukana Pariisin Notre Damen katedraalin restauroinnissa
Telian haaviin jäi 10 miljoonaa huijauspuhelua
Eltel ja Telia solmivat 70 miljoonan sopimuksen
Ennuste: Näin paljon Estlink 2 -siirtoyhteyden vaurioituminen laskee sähkön hintaa 2025
Aurinko ja tuulivoima ovat Suomen halutuimmat sähköntuotantomuodot