Energiamessut on kattava läpileikkaus alan muutokseen

Energiamessut on kattava läpileikkaus alan muutokseen

8.10.2024

Maan suurimpiin energiateollisuuden tapahtumiin lukeutuva Energiamessut järjestetään Tampereella 22.–24.10.2024. Tapahtuma on tarjonnut kävijöille katsauksen energiateollisuuden ajankohtaisimpiin ratkaisuihin jo yli 30 vuoden ajan, mutta tänä vuonna sen merkityksellisyys korostuu: Suomi elää energiamurrosta, joka vaikuttaa meihin kaikkiin.

Energiamessut kokoaa jälleen saman katon alle energia-alan kärkiosaamisen. Messuohjelmaa nähdään ja kuullaan kolmen päivän ajan Tampereen Messu- ja Urheilukeskuksessa kahdessa messuhallissa ja kolmella ohjelmalavalla. Lisäksi ratkaisujaan ja palvelujaan on paikalla esittelemässä huikeat 340 näytteilleasettajaa.

Energiamurros haastaa ajattelutapoja

Energiamessuille saapuu puhumaan Energiateollisuus ry:n toimitusjohtaja Jukka Leskelä. Leskelä on energia-alan monipuolinen konkari, ja hänellä on vuosien kokemus energia-alalta niin Suomessa kuin Euroopassa. Energiamessuilla Leskelän puheenvuoro koskee Suomen energiamurrosta ja sitä, miten uudistus olisi mahdollista saada läpi kannattavasti.

- Energiamurroksessa irtaudumme fossiilisiin energialähteisiin perustuvasta energiajärjestelmästä. Tärkein seikka on se, että fossiiliset energialähteet eivät ole kestävä vaihtoehto ilmaston ja maapallon kannalta. Lisäksi Suomeen on aiemmin saatu jalostettavaksi tuontienergiaa Venäjältä, ja tämä tuonti on katkaistu Venäjän aloittaman hyökkäyssodan vuoksi. On ongelmallista, jos tuontienergiaa saadaan maista, joissa ei ole samaa arvopohjaa – näin ollen energiamurroksessa on kyse myös turvallisuudesta.

Fossiilisten energialähteiden jäädessä historiaan teknologinen kehitys kiihtyy. Leskelä toteaa, että tämän myötä myös energiankäyttö muuttuu, ja siksi uusia ratkaisuja tarvitaan. Sivusta seuraaminen ei ole enää vaihtoehto. Leskelä rohkaiseekin yrityksiä ja kotitalouksia suhtautumaan muutokseen avoimin mielin.

- Kannattaa pohtia, mitä kaikkea teknologia voi tarjota. Energiamessut ovat tähän hyvä tilaisuus. Sen lisäksi, että messuilla pääsee tutustumaan uusiin ratkaisuihin, voi siellä myös luoda uusia kontakteja. Paikalla on alan toimijoita monesta eri roolista. Energiamessut on läpileikkaus jossa näkee, miten ala kehittyy.

Leskelä on seurannut energia-alaa pitkään. Hän kertoo, että ennen ala on ollut hidas muuttumaan, mutta nyt kehitys tapahtuu nopeasti. Vanhojen ajattelumallien haastaminen on tärkeää, ja Leskelä itsekin arvioi omia käsityksiään jatkuvasti.

- Yksi keino haastaa omia ajatusmallejaan on keskustella ihmisten kanssa, joiden kanssa ei muutoin päätyisi juttusille. Ja tähän Energiamessut tarjoavat paljon mahdollisuuksia!

Leskelän puheenvuoro kuullaan keskiviikkona 23.10. klo 13.15 Energian tulevaisuus -lavalla. 

Muutos tehdään yhdessä

Jukka Leskelän lisäksi Energiamessujen ohjelmalavalla kuulaan lähes 100 asiantuntijapuheenvuoroa. Laajaan ohjelmakokonaisuuteen pääset tutustumaan messujen nettisivuilta. Messujen yhteyteen kuuluu myös maksullisia oheistapahtumia, joihin liput ostetaan erikseen: Energiapäivän aikana käydään kiinnostavaa keskustelua energia-alasta ja sen tulevaisuudesta Suomessa, ja Energiakongressi esittelee syvemmin energiamarkkinoiden tilannetta ja ajankohtaisia energiahankkeita.

Energia-alan muutoksia ei tehdä yksin, vaan vaikuttavin lopputulos syntyy yhdessä. Energiamessut on ainutlaatuinen tilaisuus solmia kumppanuuksia, joiden avulla tulevaisuuteen vaikutetaan uusilla ja innovatiivisilla ratkaisuilla. Siksi tänäkin vuonna Energiamessuille kokoontuu yli 340 alan näytteilleasettajaa, jotka esittelevät ratkaisujaan ja palvelujaan.