Ensimmäiset Elisa Kotiakut otettu käyttöön

25.10.2024

Elisa kehitti kotiakkupalvelun, joka tasaa pörssisähkön hintapiikkejä ja varastoi aurinkopaneelien tuottamaa sähköä. Kotien sähkönkäytön älykäs ohjaus perustuu Elisan mobiiliverkon tukiasemissakin käytettävään tekoälyä hyödyntävään hajautettuun virtuaalivoimalaitosratkaisuun (DES). Elisa Kotiakku -palvelu kytkee kotiakut osaksi Elisan akkureserviä, joka tuo vakautta koko Suomen sähköverkkoon. Lisäksi kotitalous saa hyvityksen akkureserviin osallistumisesta.

Noin kolmasosa suomalaisista kotitalouksista hankkii sähkön pörssisähkösopimuksella. Pörssisähkön hankinta kotitalouksiin on yleistynyt nopeasti parin viimeisen vuoden aikana. Myös aurinkopaneelien käyttö on yleistymässä, Energiaviraston arvion mukaan vuonna 2023 aurinkovoiman pientuotantokapasiteetti kasvoi noin 47 % edelliseen vuoteen verrattuna, ja lähes 30 000 pientaloon asennettiin aurinkosähkölaitteistoja.

Kesän kääntyessä syksyyn moni pörssisähkön ostaja on huomannut halvan sähkön muuttuneen jopa tammikuun hintojen tasolle, kun ydinvoimaloita ja siirtoyhteyksiä on ollut huoltotauolla, ja samaan aikaan sää on ollut vähätuulinen ja pilvinen. 

Elisa on kehittänyt tekoälypohjaisen kotiakkupalvelun, Elisa Kotiakun, jossa kuluttajat saavat kuukausimaksua vastaan akun ja ohjelmiston avaimet käteen -periaatteella. Sähkön hinnan vaihdellessa kotiin asennettava akku latautuu automaattisesti halvoilla tunneilla, ja tasaa pörssisähkön hintapiikkejä. Jos kotitaloudella on aurinkopaneelit, Elisa Kotiakku voidaan kytkeä myös niihin. Tällöin Elisa Kotiakku varastoi aurinkopaneelien päivällä tuottaman sähkön esimerkiksi ilta- ja aamutunneille, jolloin aurinko ei vielä paista ja pörssisähkö on tyypillisesti kalliimpaa. 

- Tämän tyyppiselle palvelulle on selvästi tilausta, Elisan Kotiakku on herättänyt valtavasti kiinnostusta. Syyskuussa ensimmäiset Elisa Kotiakut on asennettu ja otettu käyttöön. Palvelua kehitetään edelleen ja saatavuutta laajennetaan vaiheittain, kertoo Elisan tekoäly- ja erityisprojektien johtaja Jukka-Pekka Salmenkaita.  

Kotiakkupalvelu on ollut syyskuussa saatavilla pääkaupunkiseudulla. Onnistuneen testijakson myötä Elisa laajentaa Kotiakun saatavuuden koko Uudellemaalle ja Tampereen seudulle lokakuussa. 

Kotien sähkönkäytön älykäs ohjaus perustuu Elisan mobiiliverkon tukiasemissakin käytettävään hajautettuun virtuaalivoimalaitosratkaisuun (DES), joka optimoi sähkönhankintaa tekoälyn avulla. Tukiasemien akkureservi on suunniteltu kulutuksen optimoinnin lisäksi myös tasaamaan Suomen sähköverkkoa. Elisalla on kantaverkkoyhtiö Fingridiltä saatu lupa käyttää tukiasemien akkureserviä sähkön säätömarkkinoilla Suomessa. 

- Tarvitaan innovatiivista kehitystä, jotta voimme ratkaista tulevaisuuden energiahaasteet. Myös kotitalouksien akut liitetään osaksi Elisan akkureserviä, jota käytetään ajoittain Suomen sähköverkon tasapainottamiseen reservimarkkinoilla. Tämän ansiosta pystymme tarjoamaan kotiakuston yleistä markkinahintaa huomattavasti edullisemmin ja annamme kuluttajille myös hyvityksen akkureserviin osallistumisesta, kertoo Salmenkaita. 

Elisa on ensimmäinen yhtiö maailmassa, joka voi käyttää mobiiliverkon tukiasemien akkureserviä sähkömarkkinan tasapainottamiseksi. Erityisesti tuuli- ja aurinkoenergian tuotannon kasvu lisää sähkön tuotantotehon vaihtelua. Jotta uusiutuvaa sähköntuotantoa voidaan lisätä ja vihreä siirtymä edistyisi, tarvitaan tasapainottavaa sähkön varastointikapasiteettia.  

Elisa Kotiakku lyhyesti:

  • Kuukausimaksullinen Elisa Kotiakku -palvelu kattaa 10–30 kWh akun ja ohjelmiston avaimet käteen -periaatteella. Akuston toimintaa voi seurata helppokäyttöisellä sovelluksella.
  • Akusto lataa automaattisesti halpaa pörssisähköä sekä varastoi aurinkopaneelien tuottamaa aurinkosähköä myöhempää käyttöä varten. 
  • Sähkön hintapiikit tasaantuvat ja sähkölaskuun tulee säästöä. 
  • Varmistaa tärkeiden sähkölaitteiden toimintaa sähkökatkon aikana. 
  • Vähentää kotitalouden hiilidioksidipäästöjä. 
  • Kuluttajat saavat hyvityksen Elisan Akkureserviin osallistumisesta.