ESE-Verkolle ympäristöystävällinen Siemensin keskijännitekojeisto

8.8.2024

Mikkelissä toimiva ESE-Verkko Oy ottaa käyttöön Siemensin ympäristöystävällisen kaasueristeisen keskijännitekojeiston, joka asennetaan elo-syyskuun aikana. Kojeiston ESElle toimittaa, asentaa ja käyttöönottaa sähkönjakelujärjestelmiin erikoistunut EleGrid Oy osana kokonaisvastuurakentamisurakkaa. Primäärijakeluverkon kojeiston uusi teknologia ei sisällä ympäristölle haitallisia F-kaasuja vaan kojeisto käyttää eristeaineena puhdasta ilmaa.

Fluoratut kasvihuonekaasut (F-kaasut) ovat ilmastoa voimakkaasti lämmittäviä kaasuja. F-kaasuja pyritään rajoittamaan EU-sääntelyllä päästöjen pienentämiseksi. Suunniteltu F-kaasujen kielto on astumassa voimaan 24 kV:n järjestelmissä tammikuussa 2026 ja maksimissaan 52 kV:n järjestelmissä vuonna 2030.

Suomessa F-kaasujen päästöt ovat pääosin peräisin kylmä- ja ilmastointilaitteista, aerosoleista, solumuovituotteista sekä sähkönjakelulaitteista. Sähköalan yrityksille korvaavien ratkaisujen nopea käyttöönotto on tärkeää ympäristövaikutusten minimoimiseksi. Sähkötekniikassa hyviä korvaavia vaihtoehtoja ei ole aikaisemmin ollut tarjolla.

ESE-Verkko Oy on osa Mikkelissä toimivaa ESE-konsernia. ESE-Verkolle asennettava kojeisto NXPlus C 24 blue GIS on primäärijakeluverkon puolella toimiva keskijännitekojeisto. Ympäristöystävällinen kojeisto käyttää muiden Siemensin blue GIS-valikoiman kojeistotyyppien tapaan eristeaineena puhdasta ilmaa. Se ei sisällä F-kaasuja. Kaasueristeiset jakeluverkon kojeistot ovat kiinteä osa Siemensin keskijänniteportfoliota.

- Kaasueristeisissä keskijännitekojeistoissa on Suomessa tähän asti tyypillisesti käytetty eristeaineena SF6-kaasua. Uudessa teknologiassa F-kaasu on korvattu käyttämällä eristeenä puhdasta ilmaa. On merkittävä askel, että sähkötekniikassa on nyt saatavilla ympäristöystävällinen vaihtoehto, jolla SF6-kaasu voidaan korvata, kertoo Siemensin myyntijohtaja Olli Lehtonen.