Finferries vie liikennelaskentaa Telian ohjelmoitavaan 5G-verkkoon
Finferries vie liikennelaskentaa Telian ohjelmoitavaan 5G-verkkoon
24.9.2024
Finferries on Telian Sirius-kehityshankkeen ensimmäinen pilottiasiakas, joka hyödyntää ohjelmoitavaa 5G-verkkoa liikennelaskennassa.
Finferries hoitaa lossi-, yhteysalus- ja lauttaliikennettä Suomessa yhteensä yli 50 reitillä. Ylläpidettävät yhteydet vaihtelevat pienehköistä, suojaisista salmien ylityksistä vaativiin merimatkoihin: lyhyin lauttamatka on Kivimon väli Houtskarissa 169 metriä ja pisin, 9,5 km:n reitti kulkee Korppoosta Houtskariin.
Finferriesin ongelmana oli, että nykyinen liikennelaskentajärjestelmä on elinkaarensa lopussa, eikä täytä enää tämän päivän vaatimuksia. Liikennöintisopimukset edellyttävät jatkossa myös tarkempia tietoja reittien käyttäjistä. Kuinka siis voidaan laskea ja luokitella rengastiellä kulkevia ajoneuvoja kustannustehokkaasti, helposti sekä luotettavasti, ja samalla hoitaa tehokkaasti lauttarannan etävalvontaa?
Finferries aloitti keväällä 2024 Telian ohjelmoitavan 5G-verkon pilotoinnin ruuhkaisten satamien liikenteen videoanalytiikassa ja datan analysoinnissa reunalaskennalla. Lauttarannoille ja lautoille on asennettu kamerajärjestelmä, joka tunnistaa eri ajoneuvoluokat mahdollisimman tarkasti ja valvoo etänä lauttarantaa. Videoanalytiikka toimii mobiiliverkon reunalla Telia Helsinki Data Centerissä, jonka ohjelmistokumppanina toimii Rewake. Lautoille taataan erinomainen yhteys virtuaalisella 5G-privaattiverkolla verkon viipalointia käyttäen. Tulokset pilotoinnista ovat olleet lupaavia.
- Ohjelmoitava 5G-verkko pystyy mukautumaan asiakkaan käyttämien sovellusten vaatimuksiin, jolloin asiakas saa verkosta juuri tarvitsemansa suorituskyvyn. Uskon, että muutkin edelläkävijäyritykset löytävät Finferriesin tapaan tekniikan mahdollisuudet entistä turvallisempien ja luotettavampien palveluiden kehittämiseen, sanoo 5G-ohjelman johtaja Janne Koistinen.
Sirius on osin EU-rahoitteinen innovaatiohanke, joka hyödyntää huippuluokan 5G-verkkoa sekä reunalaskentaa. Erityisesti liikennesektorin sovelluskehitykselle tarkoitettu 5G-ympäristö rakennetaan Helsinki-Vantaan lentoasemalta Maarianhaminaan ja siitä edelleen Ruotsiin ulottuvaan tie- ja vesiliikennekäytävään. Alueen ohjelmoitava 5G-verkko tukeutuu Nokian toimittamaan itsenäiseen 5G-ydinverkkoon ja Network as Code -kehitysalustaan.
Uutiset
Uusi moottorivoimalaitos Tornion Voimalle tukee energiasiirtymää
Carunan verkkoalueilla otettiin käyttöön yli 50 keskijänniteliittymää
KSS Energian sähkönmyynnin kuluttaja- ja yritysasiakkaat siirtyvät Oomille
Enersense myy tuuli- ja aurinkovoiman hankekehitysliiketoimintansa
Megawattilatausjärjestelmän pilottitoimitukset alkaneet