Hidas luvitus uhkaa uusiutuvan energian kasvua ja ilmastotavoitteita
14.12.2022
Ilmatar Energyn toimitusjohtaja Juha Sarsama ja LUT School of Energy Systemsin tutkimusjohtaja Petteri Laaksonen vierailivat Futucast-podcastissa keskustelemassa uusiutuvan energian nykytilanteesta ja potentiaalista Suomessa.
Alan kova kasvuvauhti näkyy sekä jo rakenteilla olevien hankkeiden että suunnitteilla olevien tuuli- ja aurinkovoimapuistojen määrässä. Luvitusprosessin hitaus aiheuttaa kuitenkin suuren haasteen kasvupotentiaalin saavuttamiselle ja samalla Suomen ilmastotavoitteiden saavuttamiselle.
Vuoteen 2030 tähtäävän kansallisen energia- ja ilmastostrategian tavoitteena on nostaa uusiutuvan energian osuus energian loppukulutuksesta yli 50 prosenttiin 2020-luvun aikana.
- Jo nyt on ollut päiviä, jolloin yli puolet koko sähkönkulutuksesta on tuotettu uusiutuvilla ja tuulella. Osuus kasvaa koko ajan, joka tietysti luo myös haasteita, Juha Sarsama toteaa Futucast-podcastissa.
Petteri Laaksonen muistuttaa, että kantaverkkoyhtiö Fingridin liittymäkyselyiden perusteella uusia tuulivoimapuistoja on suunnitteilla valtava määrä. Niiden valossa uusiutuvan energian osuus tuotannosta on helposti kasvatettavissa 50 prosenttiin ja reilusti sen yli, mutta aikataulu on kiinni investointien nopeudesta.
Miten saadaan luvitusprosessi, sekä YVA-kaavoitus että rakennusluvat ja valitusprosessit nopeammin läpi?
- Miten saadaan luvitusprosessi, sekä YVA-kaavoitus että rakennusluvat ja valitusprosessit nopeammin läpi? Yleensä kukaan ei ole niin hölmö, että lähtisi suunnittelemaan tuulipuistoa huonoilla valmisteluilla. Ne selvitykset tehdään niin hyvin kuin voidaan ja niistä se ei yleensä jää kiinni. Mutta valitusprosessin pituus saattaa olla korkeimman hallinto-oikeuden osalta jopa viisi vuotta, kolme−neljä vuotta on ihan normaali.
Ilmattaren suunnitelmissa tuulipuiston läpimenoaika on Juha Sarsaman mukaan kuusi vuotta valitusprosessiin ja luvitukseen liittyvien haasteiden takia. Hallitus pyrkii nopeuttamaan prosesseja, mutta tämä vaatii toteutuakseen lisää oikeita resursseja hallinto-oikeuksiin.
Hanketta valmistellessa meidän pitää arvata, minkälaista se on silloin kuuden vuoden päästä, kun ne luvat viimein saadaan.
- Olen vähän pessimistinen sen suhteen, tuleeko se oikeasti nopeutumaan. Haasteena tässä on myös se, että koko sen kuuden vuoden ajan teknologia kehittyy. Hanketta valmistellessa meidän pitää arvata, minkälaista se on silloin kuuden vuoden päästä, kun ne luvat viimein saadaan. Se asettaa aikamoisia haasteita siihen luvitusprosessiin itseensä.
Kuuntele podcast-jakso tästä
Katso jakso videona YouTubesta
Uutiset
Droonit voivat mullistaa kaupunkiturvallisuuden ja hätätilanteisiin reagoinnin
Uusi teknologia tuo immersiivisen tilaäänen kaikkien ulottuville
Merkittävä edistysaskel Suomen kvanttiturvallisessa verkossa: uusi salaustekniikka vietiin laboratoriosta kaupallisen operaattorin verkkoon
Vuoden sähköurakoitsija 2024 on Sähkö-Jore oy
Lyly-myrsky kuritti sähköverkkoa Lounais-Suomessa ja Keski-Uusimaan alueilla
Sähkö- ja kaasukuorma-autojen määrä kasvussa
Enersenselle sopimus Heininevan aurinkovoimapuiston kunnossapidosta