HJK:n Bolt Arenan aurinkovoimala valmis tuottamaan sähköä

HJK:n Bolt Arenan aurinkovoimala valmis tuottamaan sähköä

19.6.2024

HJK:n aurinkovoimalan rakennustyöt on saatu päätökseen. Suomen ensimmäinen jalkapallostadionin katolle rakennettu aurinkovoimala on kytketty sähköverkkoon ja alkaa tuottaa aurinkosähköä tiistaista alkaen. Tuottoista käyttöikää voimalalla odotetaan olevan edessään jopa 40 vuotta.

Paneeleita Bolt Arenan aurinkovoimalassa on yhteensä 352, ja voimalan tuotanto noin 100 MWh. Se kattaa noin 16 prosenttia stadionin energiantarpeesta ottelukauden aikana. Loput Bolt Arenan tarvitsemasta energiasta on myös tuotettu päästöttömästi.

HJK:n aurinkovoimala kompensoi oman hiilijalanjälkensä muutamassa vuodessa. Sen jälkeen voimala vähentää Bolt Arenan sähkönkulutuksen päästöjä vuosikymmenien ajan.

Aurinkovoimala on ollut erityinen hanke siksikin, että asennuskohde oli kokonsa ja sijaintinsa puolesta haastava. Voimalan rakennutti Lumme Energian sisaryhtiö Solarigo, joka tunnetaan suurista aurinkovoimalahankkeista Suomessa.

- Voimala maksaa itsensä takaisin taloudellisesti noin 10 vuodessa. Loput 20–30 vuotta tuotannon kustannukset ovat pienet ja muodostuvat huollosta sekä ylläpidosta. Polttoaine eli auringon valo on ainakin toistaiseksi maksutonta, kertoo Solarigon CTO Ville Vairinen.

Lumme Energian ja HJK:n yhteistyö on jatkunut jo useita vuosia. Aurinkovoimala on viimeisin ja suurin osoitus molempien sitoutuneisuudesta parempaan tulevaisuuteen. Nyt yksi suomalaisten urheiluseurojen lippulaivoista voi näyttää esimerkillään, mitä markkinointiyhteistyö voi olla ja miten se hyödyttää kaikkia – ilmastoa myöten.

- Kauan odotetun aurinkovoimalan valmistuminen antaa uutta potkua HJK:n vastuullisuustyölle juuri parhaan aurinkoenergian tuotantosesongin kynnyksellä, iloitsee Lumme Energian asiakaskokemusjohtaja Johanna Viskari.

Bolt Arenan katolta löytyy nyt aurinkovoimala Brainy Day.