Telian 3G-verkko siirtyy historiaan Tampereella

1.10.2024

Telian 3G-verkon sulkeminen kaartuu loppusuoralle syyskuussa, kun vanhentunut verkko sammutetaan Tampereella ja sen ympäristökunnissa. 3G-verkosta vapautuvia taajuuksia otetaan käyttöön uudemmissa 4G- ja 5G-verkoissa. Marraskuun alkuun mennessä 3G on sammutettu kaikkialla Telian verkossa.

Telian 3G-verkon sammutusohjelma on sujunut ongelmitta. Syksyllä jäljellä ovat enää Suomen suurimmat kaupungit ympäristökuntineen.

Vanhentunut 3G-verkko suljetaan, koska uudemmat verkot tarjoavat suuremman nopeuden ja tiedonsiirtokapasiteetin ansiosta paremman asiakaskokemuksen. 3G:ltä vapautuvat taajuudet voidaan ottaa 4G- ja 5G-verkkojen käyttöön. Niissä myös turvallisuus ja energiatehokkuus on selvästi parempi kuin vanhoissa 2G- ja 3G-verkoissa.

Telian 4G-verkon väestöpeitto on 99,9 %, ja uusi 5G-verkkokin tavoittaa jo yli 95 % suomalaisista. 3G-verkon liikenne on vähentynyt viime vuosina nopeasti.

- 3G:ssä kulki enää noin prosentti mobiilin dataliikenteestä, ja yhä useampi puhelu soitetaan 4G-puheluina, kun asiakkaat ovat päivittäneet puhelimiaan uudempiin malleihin. Nyt on korkea aika päivittää viimeisetkin vain 2G- ja 3G-verkossa toimivat puhelimet ja nettilaitteet uudempiin, jotta kaikki palvelut toimivat sujuvasti 3G-verkon eläköityessä, sanoo Telian mobiiliverkoista vastaava johtaja Timo Hietalahti.

3G-verkko sammuu 30.9. alkavalla viikolla seuraavilla paikkakunnilla Tampereen seudulla:

  • Kangasala
  • Lempäälä
  • Nokia
  • Orivesi
  • Pirkkala
  • Tampere
  • Ylöjärvi

Lokakuun puolivälissä 3G-verkko suljetaan vielä pääkaupunkiseudulla pois lukien Helsinki, jossa 3G siirtyy lopullisesti historiaan lokakuun lopussa.

Samaan aikaan on käynnissä 3G:n alasajo Itä- ja Pohjois-Suomessa, jossa Telian liittymät toimivat Telian ja DNA:n yhdessä omistaman Suomen Yhteisverkko Oy:n rakentamassa ja ylläpitämässä verkossa. Suomen Yhteisverkon keväällä käynnistynyt 3G:n sammutusohjelma on edennyt Kaakonkulmalta Pohjois-Savon ja Pohjois-Karjalan kautta Kainuuseen ja Lappiin. 

5G-verkon rakentamisen lisäksi Telia on valmistautunut 3G-verkon sulkemiseen uudistamalla 4G-verkkoa ja rakentamalla lisää 4G-peittoa. Yritys- ja julkishallinnon asiakkaiden kanssa on käyty läpi verkkomuutoksen aikataulua ja vaikutuksia. Viimeiset kuluttajien vanhat 3G-liittymät on päivitetty viime vuonna, ja laitekampanjoilla on jo pitkään vauhditettu uudempien puhelinten käyttöönottoa.