Infratukea suuritehoisille CCS-latauspisteille yhteensä 4,66 miljoonaa euroa
19.12.2024
Vuonna 2022 Energiavirasto järjesti yhteensä kolme infratuen RRF-tarjouskilpailua, joiden perusteella tukea myönnettiin yhteensä 256 hankkeelle. Hankkeet koskivat yhteensä 1 031 suuritehoisen CCS-standardin mukaisen latauspisteen rakentamista sekä kuutta vedyn tankkauspistettä. Jokainen tuen kohteena oleva latauspiste ja vedyn tankkauspiste oli otettava käyttöön viimeistään 20 kuukauden kuluessa tukipäätöksestä ja maksatusta tuli hakea viimeistään kahden kuukauden kuluessa käyttöönoton määräpäivästä. Hankkeiden käyttöönoton ja maksatuksen hakemisen määräaika päättyi vuoden 2024 lopussa.
Hyväksytyn tukipäätöksen saaneista hankkeista ainoastaan suuritehoisten latauspisteiden hankkeita toteutui maksatukseen vuosina 2022–2024. Maksatukseen eteni yhteensä 116 hanketta, jotka sisälsivät yhteensä 454 CCS-latauspistettä. Tukea maksettiin yhteensä 4,66 miljoonaa euroa. Kaikki kolme vedyntankkaushanketta jäivät toteutumatta.
Vuoden 2024 syyskuun lopulla Suomessa oli yhteensä 3 699 kpl julkista CCS-latauspistettä.
Tukea maksetaan hankkeen hyväksyttäville kustannuksille, jotka aiheutuvat esimerkiksi latausinfrastruktuuriin liittyvien koneiden ja laitteiden hankinnasta ja asennuksesta, rakennusteknisistä töistä ja raivaus- ja maanrakennustöistä. Latauspisteiden investointihankkeessa tukea voi saada myös sähköliittymästä, sähkökeskuksesta, kaapelista ja kaapeloinnista aiheutuviin välittömiin kustannuksiin.
Osa tuenhakijoista ilmoitti luopuvansa hankkeen toteutuksesta ja osa jätti hakematta maksatusta määräajassa. Energiavirastolla ei ole tilastotietoa siitä, kuinka moni RRF-tarjouskilpailun mukainen hanke toteutui siten, ettei maksatusta haettu. Lisäksi kymmenen haetuista maksatuksista jouduttiin hylkäämään, koska hankkeita ei ollut toteutettu tarjouskilpailun perusteella saadun tukipäätöksen mukaisesti. Näitä hankkeita ei ole esitetty yllä olevassa taulukossa.
RRF-tuetun latauspisteen tunnistaa EU-lipusta
Energiavirasto on myöntänyt vaihtoehtoisten tieliikennepolttoaineiden jakeluinfrastruktuurille tukea vuodesta 2018 alkaen. Tarjouskilpailuita on järjestetty vuosittain.
Uutiset
Uusi moottorivoimalaitos Tornion Voimalle tukee energiasiirtymää
Carunan verkkoalueilla otettiin käyttöön yli 50 keskijänniteliittymää
KSS Energian sähkönmyynnin kuluttaja- ja yritysasiakkaat siirtyvät Oomille
Enersense myy tuuli- ja aurinkovoiman hankekehitysliiketoimintansa
Megawattilatausjärjestelmän pilottitoimitukset alkaneet