Jari-myrsky tuuli voimakkaasti ja tykitti lunta ilmajohdoille

Jari-myrsky tuuli voimakkaasti ja tykitti lunta ilmajohdoille

27.11.2024

Jari-myrsky rantautui Carunan verkkoalueille keskiviikkona 20.11. Sähköttömiä asiakkaita oli enimmällään noin 12 500. Lähes kaikki sähköverkon viat on nyt saatu korjattua.

- Näissä olosuhteissa tiesimme, että sähkökatkoja tulee ja vikojen korjaus voi kestää, koska myrskyn vaikutusalue oli laaja ja kesto pitkä. Viankorjaus olikin erittäin haastavaa tuulen, lumisateen ja pimeyden vuoksi. Myös tuulensuuta oli poikkeuksellinen eli koillisesta. Meille töitä tekevien asentajien ja metsureiden turvallisuus on erittäin tärkeää, ja koska vikatilanteet kestivät, myös viankorjausta tekevien henkilöiden työmäärästä vuorokaudessa oli huolehdittava tarkasti, sanoo Carunan sähköverkkojohtaja Kalle Liuhala.

Erityisen vaikea tilanne oli Nauvon etelä- ja pohjoispuolen saarissa, joissa sähköverkon vikojen paikannusta ei päästy keskiviikkona tekemään, koska saariin ei päästy yöllä myrskyn vuoksi. Myös Lohjalla, Vihdissä ja Tuusulassa ongelmat olivat laajoja ja pitkäkestoisia tykkylumen vuoksi.

Sähkökatkoja ovat aiheuttaneet ennen kaikkea tykkylumen painamat ja kaatamat puut.

Viankorjaustöissä noudatetaan prioriteettijärjestystä, jossa korjaustoimet suunnataan ensin laajan vaikutuspiirin kohteisiin. Ensisijaisia ovat esimerkiksi kaupunkien taajamat ja huoltovarmuuden kannalta kriittiset kohteet, kuten sairaalat.

- Näemme järjestelmistämme heti, jos vian alueella on kriittisiä kohteita, kuten sairaaloita, ja ne priorisoidaan, sanoo Liuhala.

Sähkön toimitusvarmuus on parantunut huomattavasti, ja häiriöt erityisesti haastavissa sääolosuhteissa ovat vähentyneet ja lyhentyneet. Carunan asiakkaista on tällä hetkellä yli 90 % toimitusvarmuuskriteerit täyttävien laatuvaatimusten piirissä.

- Vielä kymmenen vuotta sitten sähkökatkot olivat pidempiä, mutta suunnitelmallinen sähköverkon kehitystyö eli investoinnit näkyvät nyt asiakkaille. Olemme nyt paljon paremmassa tilanteessa huoltovarmuudenkin osalta kuin mitä aiemmin. Noin 22 000 kilometriä säälle altista ilmajohtoa on saneerattu sään kestäväksi viimeisen kymmenen vuoden aikana, sanoo Kalle Liuhala.