Juha Alhainen Vuoden sähköinsinööriksi

14.8.2024

Kuva: Granlund

DI Juha Alhainen (40) on valittu Vuoden sähköinsinööriksi tunnustuksena panoksestaan sähköturvallisuuden edistämiseksi. Alhainen on tehnyt merkittävää tutkimusta ja kehitystyötä sähköpalojen ennaltaehkäisemisessä ja sähköpalotutkinnan koulutuksessa. Joka toinen vuosi jaettava palkinto on suuruudeltaan 5 000 euroa. Valinnan teki Sähköinsinöörit - SILin hallitus. Palkinto luovutettiin Alhaiselle Sähköpäivä-seminaarissa 14. elokuuta Espoon Otaniemessä.

Tampereella syntynyt Alhainen on valmistunut sähkövoimatekniikan diplomi-insinööriksi Tampereen Teknillisestä Yliopistosta vuonna 2015. Ennen diplomi-insinöörin tutkintoa hän suoritti sähköalan perustutkinnon ja automaatioasentajan tutkinnon vuonna 2004 Tampereen ammattioppilaitoksessa sekä automaatiotekniikan insinööritutkinnon Tampereen ammattikorkeakoulussa vuonna 2009.

Juha Alhainen työskentelee Granlund Oy:n Rovaniemen alueyhtiössä liiketoimintajohtajana vastuualueenaan sähkösuunnittelu sekä rakennuttamisen ja valvontapalveluiden johtaminen. Granlundilla Alhainen on työskennellyt vuodesta 2020 ja sitä ennen yrittäjänä SSEP Finland Oy:ssä ja sen edeltäjässä Suomen sähkö- ja energiapalveluissa vuodesta 2014 sähköasiantuntijana. Näitä edelsi lyhyempi työskentelyjakso sähköurakoinnin työnjohdon tehtävissä vuonna 2013 Ounasvirta Oy:ssä myös Rovaniemellä. Ennen Rovaniemelle muuttoaan Alhainen työskenteli Alstom Grid Oy:ssä ja sen edeltäjässä Nokian Capacitors Oy:ssä suurjännitekompensointijärjestelmien suunnittelu-, valvonta- ja käyttöönottotehtävissä vuodesta 2008 vuoteen 2012.

Alhainen on kehittänyt sähköpalojen ennaltaehkäisyn sekä sähköpalotutkinnan koulutusta Suomessa. Koulutuksia on järjestetty Sähkötarkastusyhdistys Säty ry:n nimissä vuodesta 2018. Koulutuksen ansiosta sähköpaloriskien tunnettavuus on lisääntynyt Suomessa. Alhainen on samalla toiminut vuodesta 2013 valtuutettuna tarkastajana ja Sähkötarkastusyhdistyksen puheenjohtajana vuodesta 2020.

- Kiinnostus ja uteliaisuus sähköstä johtuviin ilmiöihin on tarjonnut haasteita urani aikana ja moni selvitetty ongelma onkin päätynyt luentoihin ja koulutuksiin, joita olen pitänyt vuosien saatossa kymmenissä sähköalan ja sähköpaloihin liittyvissä tilaisuuksissa Suomessa. Olen pyrkinyt jakamaan tietoa alan tilaisuuksissa ja verkostoitunut laajasti, Juha Alhainen sanoo.

Keväällä Alhainen luennoi Yhdysvalloissa ensimmäisenä suomalaisena luennoitsijana kansainvälisen palontutkintajärjestön IAAI:n seminaarissa Las Vegasissa.

- Taustana kiinnostukselle ymmärtää laaja-alaisesti sähköisiä ilmiöitä, on ollut halu kehittää yhä turvallisempia, luotettavampia ja toimintavarmempia järjestelmiä sekä ratkaisuja yhteiskunnan tarpeisiin, Alhainen sanoo.

Juha Alhaisen haastattelu on seuraavassa Sähkö & Tele -lehdessä. Lehti ilmestyy 25.9. 

 Vuoden sähköinsinööriksi valitut henkilöt löydät täältä.