Kelluu Oy:n kehittämät ilmalaivat lentävät jo 12-tuntisia kuvauslentoja
13.10.2022
Ilmalaivojen valmistamisesta ja infrastruktuurin tarkkailupalvelusta tunnettu joensuulainen Kelluu Oy on saavuttanut merkittävän virstanpylvään. Yhtiön vetykäyttöiset miehittämättömät alukset ovat lentäneet yhtäjaksoisesti jopa 12-tuntisia tarkkailulentoja. Pitkä lentoaika ja päästötön polttoaine voi korvata esimerkiksi sähkölinjojen helikopteritarkastukset ja maatarkkailun maailmanlaajuisesti. Yhtiö on palkannut uuden toimitusjohtajan, Janne Hietalan luotsaamaan kasvua.
Hietalalla on 18 vuotta kokemusta yrittäjyydestä ja kansainvälisen kasvun rakentamisesta. Hietala on ollut mukana mm. Valamis Group Oy:ssä.
Jouni Lintu keskittyy yhtiössä tutkimus- ja kehitystoimintaan. Operatiivisena johtajana jatkaa Jiri Jormakka.
- Kesän aikana lensimme pitkiä autonomisia asiakaslentoja. Lennot olivat pääasiassa 9–12 tuntisia. Monet paikkakuntalaisista ovatkin huomanneet aluksemme ja ihmetelleet niitä sosiaalisessa mediassa, lento-operaatioista vastaava Jiri Jormakka selvittää Kelluun ilma-aluksien toimintakykyä ja saamaa huomiota.
Kelluun aluksiin voi kytkeä useita sensoreita, tutkaimia ja kameroita keräämään dataa maastosta tai infrastruktuurista.
- Liiketoimintamme nojaa ilmalaivojen autonomisuuteen, pitkään lentoaikaan ja päästöttömyyteen. Aluksemme käyttävät polttoaineenaan vetyä, jolloin lento ei vapauta ilmaan lainkaan hiilidioksidia. Seuraavan sukupolven aluksissa tavoittelemme vieläkin pidempiä lentoaikoja, sanoo Jouni Lintu.
Kelluun tiimi on muutamassa vuodessa kasvanut yhdeksän henkilön vahvuiseksi. Ilmailun ja tietojenkäsittelyn asiantuntijoista koostuvan ryhmän odotetaan kasvavan tänäkin vuonna. Tällä hetkellä avoimia työpaikkoja löytyy mm. ilmalaivasähköinsinöörin ja sulautettujen järjestelmien kehittäjän tehtävissä. Suomen kielen osaaminen ei ole vaatimuksena, sillä Kelluun toiminnassa käytetty kieli on englanti.
Infrastruktuurin tarkkailussa on valtavat liiketoimintamahdollisuudet ympäri maailman.
Kriittisen infrastruktuurin, eli esimerkiksi sähköverkkojen tarkkailuun ja tarkastamiseen käytetään maailmanlaajuisesti noin 60 miljardia euroa vuodessa. Nykyisin tarkkailu tehdään helikopterilennoilla, akkukäyttöisillä droneilla tai maassa liikkuvilla tarkkailuryhmillä.
- Kelluun ilmalaivat ja tarkkailupalvelut mullistavat infrastruktuurin tarkkailumarkkinan. Kukaan muu maailmassa ei pysty tarkastelemaan infraverkkoja yhtä tehokkaasti ja päästöttömästi. Tällä hetkellä lennämme Itä-Suomen alueella, mutta tavoitteenamme on hyvin nopeasti laajentaa lentoalueemme koko Suomeen ja siitä Pohjois-Eurooppaan, kertaa Janne Hietala yhtiön kasvusuunnitelmaa.
Uutiset
Uusi moottorivoimalaitos Tornion Voimalle tukee energiasiirtymää
Carunan verkkoalueilla otettiin käyttöön yli 50 keskijänniteliittymää
KSS Energian sähkönmyynnin kuluttaja- ja yritysasiakkaat siirtyvät Oomille
Enersense myy tuuli- ja aurinkovoiman hankekehitysliiketoimintansa
Megawattilatausjärjestelmän pilottitoimitukset alkaneet