Kestävä kehitys aiheena Telepäivässä

Kestävä kehitys aiheena Telepäivässä

21.5.2024

Digitaalinen innovaatioista kestävän kehityksen edistämiseksi keskusteltiin Kansainvälisessä Telepäivässä Aalto-yliopiston Startup-keskuksessa 16.5.

Sähköinsinöörit - SIL ry:n tilaisuutta saattoi seurata niin paikalla kuin etänäkin. Striimatun tilaisuuden esitykset voi katsoa täältä. Tilaisuuden puheenjohtajana toimi SIL-ICT:n puheenjohtaja Jafar Keshvari. Lue myös juttu Telepäivän annista seuraavasta Sähkö & Tele -lehdestä (nro 4/24). Lehti ilmestyy viikolla 24.

IoT:n ja AI:n hyödyntäminen kestävän kehityksen energialiiketoiminnan innovaatioissa oli Wapicen Jyrki Keskisen aiheena. Wapice on vuonna 1999 perustettu suomalainen ohjelmistoyritys, jonka ratkaisuja käytetään ympäri maailmaa. Yrityksen asiakkaina ovat mm. energia-, konepaja-, meri- ja valmistavan teollisuuden yrityksiä. Wapice työllistää yli 350 ihmistä.

Keskisen mukaan Wapice digitalisoi asiakkaidensa liiketoimintaprosessit tuotantoketjun alusta loppuun.

2000-luvun energiamurros toi monet Wapicen asiakkaat uuden eteen. Energiaratkaisut ovat hajautettuja: energianlähteinä tuuli, aurinko ja vesivoima. Wapicen älykkäitä energiapalveluita on esimerkiksi voimaloiden valvomoissa.

Kuutio hoitaa mittaukset

Asema mittaa itsenäisesti asiakkaan elintoimintoja vain viidessä minuutissa. Mittaustuloset saadaan mm. kehon lämpötilasta, painosta, kehon koostumuksesta, verenpaineesta, sykkeestä, EKG:stä, hengitystaajuudesta.

Medicubexin toimitusjohtaja Vili Kostamo esitteli yrityksensä kehittämää autonomista terveyden mittausasemaa. Vuonna 2020 perustettu Medicubex on kehittänyt yhdessä yhteistyökumppaneidensa kanssa älykkään itsepalveluaseman terveydenhuollon tarpeisiin. Kuutioon astumalla asiakas pystyy mittaamaan perustoimintojaan, kuten verenpainetta, sykettä, happisaturaatiota, hengitystaajuutta ja ruumiinlämpöä.

Sähköinen terveysasema voi sijaita esimerkiksi terveyskeskuksen tai sairaalan aulassa. Potilas astuu kuutioon, kirjautuu sisään, vastaa laitteen esittämiin kysymyksiin ja mittaa elintoimintonsa itse ilman apua. Aikaa koko tapahtumaan kuluu viitisen minuuttia. Akuutit potilaat laite tunnistaa heti ja ohjaa esimerkiksi kiireelliseen hoitoon. Tarvittaessa potilas lähetetään jatkotutkimuksiin, kuten ultraäänikuvauksiin, laboratoriokokeisiin tai röntgeniin.

Digitaalinen matka jatkuu

- Digitaalisella matkalla tarkoitetaan prosessia, jossa organisaatio ottaa käyttöön ja implementoi digitaalisia teknologioita ja prosessia parantaakseen toimintaansa ja edistääkseen liiketoiminnan kasvua, sanoi Huawein Edwin Diender, joka osallistui Telepäivään etänä Bangkokista.

Dienderin mukaan data-driven mindset viittaa ajattelutapaan, jossa päätöksenteko ja toiminta perustuvat analysoituun ja tulkittuun dataan.

- Tämä lähestymistapa on keskeinen erityisesti nykypäivän liiketoiminnassa, jossa datan hyödyntäminen voi tuoda merkittäviä kilpailuetuja.

Diender mainitsi esimerkkeinä muutamia vähittäiskaupan yrityksiä, jotka käyttävät dataa parantaakseen toimintaansa. Tällaisia yrityksiä ovat mm. Amazon, Walmart, Zara, Tesco ja Sephora.

Amazon on yksi tunnetuimmista dataa hyödyntävistä yrityksistä. Se käyttää valtavia määriä dataa asiakaskokemuksen parantamiseen, kuten suositusalgoritmeihin, jotka ehdottavat asiakkaille tuotteita heidän ostohistoriansa ja selailukäyttäytymisensä perusteella. Amazon analysoi myös varastonhallintadataa ennustaakseen kysyntää ja optimoidakseen varaston kiertonopeutta.

Litium-akut tehokkaasti kiertoon

Fortumin Battery Recycling Oy:n Kimmo Lehtosen mukaan hänen edustamansa yrityksen tarkoitus on huolehtia siitä, että litiumakut menevät tehokkaasti takaisin kiertoon Euroopassa. Yrityksen toiminta-alueena on koko EU ja siellä tärkeimpinä kohteina Saksa ja Suomi.

- Toimintaamme ohjaa kestävä kehitys. Akut ovat tärkeässä roolissa energiamurroksessa esimerkiksi liikenteen sähköistymisen vuoksi. Jos taas vedystä tulee merkittävä liikenteen voimanlähde, akkuja tarvitaan myös vetykäyttöisiin ajoneuvoihin. Lisäksi akkuja käytetään energian varastointiin, sähköverkon tasapainottamiseen ja vesivoimaloiden tehostamiseen hybridiratkaisuissa.

Lehtosen mukaan ympäristön suojeleminen voi olla kannattavaa liiketoimintaa. Aina ei näin ole osattu ajatella.

- Monet meistä muistavat ajan, jolloin maailma oli hukkua kuvaputkiin. Kukaan ei tullut ajatelleeksi, mitä vanhoille kuvaputkille tehdään, kun niitä ei voi enää käyttää. Nyt kestävä kehitys on mukana jo suunnitteluvaiheessa.

Fortum avasi Ikaalisissa sijaitsevan akkujen kierrätyslaitoksen vuonna 2021.