Laeticia Petit – ensimmäinen nainen fotoniikan professoriksi

17.2.2021

Tampereen yliopiston tutkijat kehittävät fotoniikan lasimateriaaleja, jotka avaavat huikeita uusia mahdollisuuksia. Tuore fotoniikan professori Laeticia Petit johtaa hanketta, jossa kehitetään ratkaisuja mikromuovien havaitsemiseen vedestä ja luunmurtumien paranemisen tarkkailuun ihon läpi ilman röntgenia.

Laeticia Petit on äskettäin nimitetty ensimmäiseksi naispuoliseksi fotoniikan professoriksi Tampereen yliopiston fysiikan yksikössä.

Ranskasta kotoisin oleva Laeticia Petit suoritti tohtorintutkintonsa Bordeauxin yliopistossa vuonna 2002. Tämän jälkeen hän jatkoi opintojaan ja työskenteli tutkimuksen apulaisprofessorina USA:ssa. Vuonna 2009 hänet palkattiin töihin Suomeen, nLIGHT-nimiseen yritykseen Lohjalle.

Petitin ura on ollut nousujohteinen: hänet nimitettiin tenure track -tutkijaksi Tampereen yliopistolle vuonna 2016. Hän yleni apulaisprofessoriksi vuonna 2018 ja professoriksi vuoden 2021 alussa. Vuoden 2020 elokuusta Petit on toiminut myös yliopiston kansainvälisen Science and Engineering – kandidaattiohjelman johtajana.

Professori Laeticia Petit vetää yhdeksänjäsenistä Photonic Glasses -tutkimusryhmää, joka kehittää lasimateriaaleja fotoniikan ja biofotoniikan sovelluksiin. Materiaaleista valmistettuja kuituja ja kalvoja hyödynnetään moninaisissa käyttökohteissa, mutta ne ovat erityisen lupaavia biolääketieteen ja ympäristötieteen alueilla.  

Ryhmä kehittää parhaillaan antureita mikromuovien havaitsemiseen vedestä. Osana Suomen akatemian fotoniikan PREIN-lippulaivaa tehtävää tutkimusta toteutetaan yhteistyössä Itä-Suomen yliopiston kanssa. 

- Alan tutkimus on ensiarvoisen tärkeää koska mikromuoveja on kaikkialla: merissä, järvissä, juomavedessä ja jopa istukoissa, Petit sanoo.

Turun yliopiston tutkijoiden kanssa ryhmä kehittää uudenlaista lasi-implanttiin perustuvaa biokuvantamisen menetelmää.

- Implantti voidaan ladata optisesti ihon läpi, ja kuvantaminen tapahtuu sen ollessa paikoillaan elimistössä. Menetelmä on turvallinen potilaalle, koska implantin ja luun paranemisen tarkkailemiseen ei tarvita röntgenkuvia, Petit kertoo.

Tulevaisuudessa Laeticia Petit haluaa keskittyä biofotoniikkaan, etenkin bioanturitekniikan ja biokuvantamisen tutkimukseen. Tutkimustyön lisäksi Petit opettaa sekä hakee aktiivisesti ulkoista rahoitusta ja uusia yhteistyökumppaneita.