Lähes joka toinen alle 30-vuotias käyttää maksamiseen älypuhelintaan

Lähes joka toinen alle 30-vuotias käyttää maksamiseen älypuhelintaan

1.10.2024

Älypuhelimella tai -laitteella maksaminen korostuu nuorimmissa ikäryhmissä, osoittaa OP Ryhmän teettämä kyselytutkimus. Miehet käyttävät hieman naisia enemmän älypuhelinta maksamiseen.

Lähes joka kolmas OP:n luotto- tai pankkikorttia käyttävistä asiakkaista maksaa älypuhelimella fyysisessä ostospaikassa. Alle 30-vuotiaista lähes joka toinen (45 %) käyttää älypuhelinta tai -laitetta maksamiseen, yli 65-vuotiaista vain 14 prosenttia tekee näin. 

Myös asuinpaikkakunnalla on merkitystä: tutkimus osoittaa että 34 prosenttia pääkaupunkiseudulla asuvista vastaajista käyttää älypuhelinta maksamiseen, kun taas muualla Suomessa vastaava luku on 20–27 prosenttia.

Vaikka maksukortit ovat edelleen suosituimpia maksutapoja fyysisissä ostospaikoissa, 44 % vastaajista pitää erittäin tai melko todennäköisenä, että he maksavat älypuhelimella lähitulevaisuudessa. Tämän lisäksi 29 % uskoo maksavansa fyysisissä ostospaikoissa tulevaisuudessa laskulla.

Mobiilimaksut toimivat kaikissa kaupoissa, joissa lähimaksu on käytössä. Mobiililla voi maksaa esimerkiksi ruokakaupassa, ravintolassa, huoltoasemalla ja monissa verkkokaupoissa. Mobiilimaksamisen suurin etu helppouden lisäksi on sen turvallisuus. Mobiilimaksuilla voi myös helposti seurata omaa kulutustaan ja saada ilmoituksia jokaisesta maksutapahtumasta.

Kuluneen vuoden huhtikuussa OP Ryhmän tilaaman ja Taloustutkimuksen toteuttaman Maksaminen Suomessa -tutkimuksen tavoitteena oli selvittää suomalaisten käyttämiä maksutapoja sekä sitä, millaisia maksutapoja suositaan erilaisissa maksutilanteissa niin fyysisissä ostopaikoissa kuin verkossa sekä maksettaessa toiselle yksityishenkilölle. Lisäksi tutkimuksella haluttiin selvittää mikä maksamisessa koetaan tärkeäksi ja miten turvallisiksi erilaiset maksutavat koetaan.

Tutkimukseen vastasi 1100 henkilöä ja kohderyhmään kuuluivat yli 18-vuotiaat suomalaiset valtakunnallisesti edustavasti.