Lamppujen energiamerkintä muuttui
2.9.2021
Lamppujen energiamerkit uudistuivat syyskuun alussa. Tavarantoimittajilla ja kaupoilla on verrattain pitkä 18 kuukauden siirtymäaika merkintöjen muuttamiseen. Tästä johtuen tuotteista voi löytää uuden tai vanhan energiamerkin. Tämä voi hämmentää kuluttajia, sillä uudella merkillä varustettu tuote voi vaikuttaa energiatehottomammalta kuin vanhalla merkillä varustettu tuote, vaikka tuotteet olisivat yhtä energiatehokkaita.
Uuden merkin energialuokka-asteikko on A:sta G:hen. A-luokan lamput ovat energiatehokkuudeltaan parhaimpia eli vähiten sähköä kuluttavia ja G-luokan lamput energiatehottomimpia. Vanhassa energiamerkissä lamppujen energiatehokkuus ilmoitettiin asteikolla A++ ‒ E.
Eri kodinkoneiden ja laitteiden energiamerkintöjen asteikkoja yhtenäistetään ja kaikkiin energiamerkittyihin laitteisiin on tulossa luokitteluasteikko A‒G. Osassa laitteita nyt olevat A+, A++ ja A+++ luokat tullaan poistamaan. Keväällä 2021 ensimmäiset laitteet saivat uudet merkit, ja nyt vaihtuu merkintä lampuille.
EU:n energiamerkinnän tarkoitus on auttaa kuluttajia vertailemaan laitteiden energiankulutusta sekä kannustaa yrityksiä kehittämään tuotteitaan ja investoimaan energiatehokkaiden tuotteiden suunnitteluun.
Uuden merkin astuessa voimaan on luokittelun vaatimuksia kiristetty niin, ettei A-luokan tuotteita olisi vielä tarjolla. Näin asteikko jättää tilaa innovaatiolle ja energiatehokkaammille tuotteille.
- Kannattaa siis huomata, että energiatehokkuus laitteissa ei ole huonontunut, vaan luokitus on uudistunut. Vanhaa ja uutta merkkiä ei voi lähteä vertailemaan, sillä ne eivät ole keskenään vertailukelpoiset. Olipa lampussa uusi tai vanha merkki, niin jos energiatehokkuusluokka on asteikon yläpäässä, lamppu on erityisen energiatehokas ja tulee käytön aikana halvemmaksi kuin tehottomampi malli, Motivan asiantuntija Päivi Suur-Uski sanoo.
Maaliskuussa 2023 tilanne on selkeämpi, kun kaikilla lampuilla on uusi energiamerkki käytössä.
Uutiset
Siemens yhdistää voimansa Tietoevryn kanssa energia-alan digitalisoimiseksi Pohjoismaissa
Kasvihuonetuotannon valo ja energia hyötykäyttöön sähköverkossa
Gasum ostaa biokaasulaitoksen Tanskasta
Puolustusministeriö avasi uuden sähköisen asiointipalvelun
Hybridilämpövoimalasta Suomelle arvokasta vientipotentiaalia