Matala- ja keskiaktiivinen jäte on Loviisassa turvallisessa tilassa
29.12.2021
Säteilyturvakeskus (STUK) on arvoinut Loviisan ydinvoimalaitoksen matala- ja keskiaktiivisen radioaktiivisen jätteen loppusijoituslaitoksen turvallisuutta. STUK toteaa, että loppusijoituslaitoksen turvallisuuden tila on hyvä ja Fortum voi jataa loppusijoituslaitoksen käyttöä.
Fortum otti Loviisan Hästholmenin saaressa, ydinvoimalaitoksen läheisyydessä olevan matala- ja keskiaktiivisen jätteen loppusijoituslaitoksen käyttöön 1998. Jätteet sijoitetaan noin 110 metrin syvyyteen kallioon louhittuihin tunneleihin.
Luvanhaltijan on laadittava STUKille loppusijoituslaitoksen turvallisuusarviointi viidentoista vuoden välein. STUK sai Fortumilta loppusijoituslaitoksen määräaikaisen turvallisuusarvioinnin vuoden 2020 lopussa.
STUK liitti hyväksyvään päätökseensä vaatimuksia toimenpiteistä, joilla loppusijoituslaitoksen turvallisuutta kehitetään edelleen. Vaatimukset koskevat esimerkiksi turvallisuuden arviointia, valvontaa ja inhimillisten toimien hallintaa. Fortumin on raportoitava näistä asioista STUKille vuosien 2022 ja 2023 aikana.
Hästholmenin loppusijoituslaitokseen on tarkoitus sijoittaa kaikki Loviisan voimalaitoksella käytön ja käytöstä poiston aikana syntyvä matala- ja keskiaktiivinen jäte. Fortum suunnittelee vievänsä sinne myös vähäisiä määriä muualla Suomessa syntyneitä radioaktiivisia jätteitä.
Laitoksen nykyinen käyttölupa ei mahdollista kaikkien Fortumin uusiin suunnitelmiin kuuluvien jätteiden loppusijoittamista. Uutta käyttöä varten Fortum tarvitsee uuden käyttöluvan, ja Fortum on aloittanut sitä koskevan ympäristövaikutusten arvioinnin menettelyn. Tämä määräaikaista turvallisuusarviota koskeva STUKin päätös ei koske mahdollista uutta käyttölupaa.
Uutiset
Uusi moottorivoimalaitos Tornion Voimalle tukee energiasiirtymää
Carunan verkkoalueilla otettiin käyttöön yli 50 keskijänniteliittymää
KSS Energian sähkönmyynnin kuluttaja- ja yritysasiakkaat siirtyvät Oomille
Enersense myy tuuli- ja aurinkovoiman hankekehitysliiketoimintansa
Megawattilatausjärjestelmän pilottitoimitukset alkaneet