Millennium-teknologiapalkinnon 2024 voittajalla on maailman suurin negatiivinen hiilijalanjälki

5.9.2024

Suomalainen miljoonan euron Millennium-teknologiapalkinto on myönnetty professori Bantval Jayant Baligalle hänen innovaatiostaan IGBT:stä (Insulated Gate Bipolar Transistor), jonka ansiosta sähkölaitteiden maailmanlaajuista energiankulutusta on pystytty pienentämään radikaalisti. Innovaation avulla myös autoliikenteen polttoaineenkulutus on merkittävästi pienentynyt liikenteen sähköistymisen myötä. Baliga toimii energia-alan professorina Pohjois-Carolinan osavaltionyliopistossa Yhdysvalloissa.

Baliga kehitti IGBT:n teknologian 1980-luvulla, ja se on siitä lähtien ollut maailmanlaajuisesti tärkein tehopuolijohdekomponentti, jolla sähköenergian käyttöä on voitu tehostaa ja sen saastuttavuutta vähentää. IGBT:n käyttöönotto ja kehittäminen edelleen ovat mullistaneet energiantuotannon vähentämällä fossiilisten polttoaineiden tarvetta, parantamalla sähkölaitteiden tehokkuutta ja alentamalla tuotannon hintaa. Palkitun teknologian avulla maailmanlaajuisia hiilidioksidipäästöjä on voitu alentaa yli 82 gigatonnilla viimeisten 30 vuoden aikana. Määrä vastaa kaikkea ihmisen tuottamaa hiilidioksidia keskimäärin kolmen vuoden ajalta samalla ajanjaksolla.

Palkitun innovaation avulla yhteiskuntien sähköistyminen ja uusiutuvaan energiaan siirtyminen on tehokasta ja kannattavaa. Tämä mahdollistaa maailmanlaajuisen vihreän siirtymän ja ilmastonmuutoksen hillitsemisen. Kaikki tuuli- ja aurinkoenergialaitokset käyttävät IGBT-teknologiaa tuotetun sähkön muuttamiseen kuluttajille ja teollisuudelle sopivaan muotoon. IGBT on keskeinen teknologia sähkö- ja hybridiautoissa sekä suurimmassa osassa muita kuluttaja- ja teollisuuskäytön sähkömoottoreita.

IGBT-teknologia säästää energiaa ja tekee sähkönkäytöstä luotettavaa, minne menemmekin, joka puolella maailmaa: sairaalan röntgen- ja magneettikuvauslaitteissa, keittiön induktioliesissä ja mikroaaltouuneissa, rakennusten ilmastoinnissa sekä esimerkiksi kannettavissa sydäniskureissa, joiden kehittämisen IGBT mahdollisti, ja jotka pelastavat lukemattomia henkiä vuodessa ympäri maailman. Nykyaikaiset IGBT-muuttajat ovat suorituskyvyltään niin tehokkaita, että niitä käytetään lähes kaikissa sähkölaitteissa, joiden teho on 1 kilowatin ja 10 megawatin välillä.

Voittaja kiittelee näkyvyyttä piilossa olevalle teknologialle

”Olen hyvin innoissani saamastani kunniasta Millennium-teknologiapalkinnon voittajana. IGBT on yhteiskunnalta piilossa olevaa teknologiaa, ja olen erityisen iloinen siitä, että palkinto tuo innovaatiolleni huomiota. IGBT on mahdollistanut lukemattomien ihmiskunnan elämänlaatua, mukavuutta ja terveyttä edistävien tuotteiden valmistamisen ympäri maailman, samalla kun sähkönkäytön aiheuttamia hiilipäästöjä on voitu vähentää ja näin hillitä ilmastonmuutosta. Innovaationi havainnollistaa modernin teknologian tuomia hyötyjä ihmiskunnalle”, sanoo Millennium-teknologiapalkinnon 2024 voittaja, professori Bantval Jayant Baliga.

Forbes Magazine nimesi Baligan vuonna 2016 mieheksi, jolla on maailman suurin negatiivinen hiilijalanjälki.

Baliga kehittää tutkimustiimeineen tällä hetkellä kahta uutta innovaatiota, joiden odotetaan edelleen parantavan energiatehokkuutta aurinkoenergian tuotannossa, sähköautoissa ja tekoälypalvelimissa.

”BaSIC-teknologiani (Baliga Short-circuit Improvement Concept) on suunniteltu tarjoamaan ratkaisu mm. sähköautojen moottoreiden toiminnassa käytettävien puolijohdekomponenttien huonon oikosulkukestoisuuden parantamiseen. Toinen uusi innovaationi, BiDFET (Bi-Directional Field-Effect Transistor) puolestaan tulee tehoelektroniikan asiantuntijoiden mukaan mullistamaan jännitettä muuttavat laitteet ja näin tekemään koko energianjakelun tehokkaammaksi ja luotettavammaksi”, sanoo professori Bantval Jayant Baliga.

Palkinnon myöntäjät tuovat esiin innovaation hyötyjen valtavan mittaluokan

”IGBT-teknologialla on nyt ja tulevaisuudessa suuri rooli ihmisten elämänlaadun parantamisessa kestävällä tavalla, ympäristövaikutuksia hilliten. Parhaat tavat ilmastonmuutoksen ehkäisyyn ovat sähköistyminen ja uusiutuvaan energiaan siirtyminen. IGBT on avainteknologia näissä tavoitteissa. Millennium-teknologiapalkinto nostaa nyt esiin innovaation, jonka vaikutukset maailmassa ovat valtavat, mutta jota suurin osa ihmisistä ei tunne. Tämä on hieno esimerkki tieteen ja innovaatioiden voimasta”, sanoo Millennium-teknologiapalkintoa jakavan Tekniikan Akatemia -säätiön hallituksen puheenjohtaja, professori Minna Palmroth.

”Kaksi kolmasosaa maailmassa tuotetusta sähköstä kuluu erilaisten moottorien pyörittämiseen niin kuluttaja- kuin teollisuuskäytössä. Professori Baligan kehittämän ja kaupallistaman innovaation avulla olemme voineet rakentaa sähköön perustuvia yhteiskuntia tehokkaasti ja pienentää laitteiden energiankulutusta erittäin merkittävästi. Modernin yhteiskunnan tukijalkoja ovat automaatio ja energiajärjestelmien toimivuus, jotka perustuvat tehoelektroniikkaan, eli sähkön muuttamiseen ja säätöön. IGBT on ollut viimeiset 40 vuotta, ja on edelleen, tärkein puolijohdekomponentti tehoelektroniikassa”, sanoo Millennium-teknologiapalkinnon kansainvälisen palkintolautakunnan puheenjohtaja, professori Päivi Törmä.

Millennium-teknologiapalkinnosta:

Suomalainen miljoonan euron arvoinen Millennium-teknologiapalkinto on maailman johtava kunnianosoitus ihmisten elämänlaatua ja planeetan hyvinvointia parantavan teknologian kehittäjille. Palkinto jaetaan joka toinen vuosi. 

Tekniikan Akatemia -säätiön hallinnoima ja tasavallan presidentin suojelema ja luovuttama palkinto jaettiin ensi kertaa vuonna 2004. Voittajan valitsee kansainvälinen palkintolautakunta, johon kuuluu huippuasiantuntijoita tutkimuskentältä ja teollisuudesta. Palkittujen innovaatioiden on perustuttava vankkaan tieteelliseen tutkimukseen ja täytettävä useita kriteereitä kestävyyden edistämisestä, jo käytössä olevista kaupallisista sovelluksista ja sosiaalisen ja taloudellisen arvon luomisesta.

Millennium-teknologiapalkinto on jaettu aiemmin muun muassa nopean ja edullisen DNA-sekvensoinnin kehittämisestä, eettisestä kantasolujen tutkimusmenetelmästä ja monipuolisesta ja kohtuuhintaisesta älyteknologiasta.

Millennium-teknologiapalkinto luovutetaan professori Bantval Jayant Baligalle 30. lokakuuta palkinnonjakotilaisuudessa Dipolissa, Espoossa. Millennium-teknologiapalkinnon 20-vuotista historiaa juhlistavassa tilaisuudessa palkinnon jakaa sen suojelija, presidentti Alexander Stubb

Lisätietoja: https://millenniumprize.org