Neljä vinkkiä: näin varmistat, että ilmalämpöpumppusi on valmiina kesähelteisiin
Neljä vinkkiä: näin varmistat, että ilmalämpöpumppusi on valmiina kesähelteisiin
5.6.2024
Kesä ja sen myötä myös helteet ovat nurkan takana. Suomessa kodin yleisin sisäilman jäähdyttäjä on ilmalämpöpumppu, jonka suosio perustuu kohtuullisiin hankintahintoihin ja maltilliseen energiankulutukseen.
Ilmalämpöpumppujen maahantuojan, teknisen tukkukaupan Onnisen asiantuntija kertoo, mistä tiedät ilmalämpöpumpun olevan valmiina kesään ja kodin jäähdytykseen.
1. Muista säännöllinen puhdistus: näkyykö roskia, toimiiko kondenssivesiletku
Ilmalämpöpumpun sisäyksikön suodattimet tulisi imuroida puhtaaksi pölystä n. kahden viikon välein, vähintään kerran kuukaudessa.
Myös ulkoyksikkö pitäisi puhdistaa säännöllisesti. Varmista, ettei yksikköön ole tarttunut roskia tai muuta näkyvää likaa. Puhdistamattoman laitteen jäähdytyskyky laskee, mikä vaikuttaa myös sen energiatehokkuuteen.
Tarkista ulkona ollessasi myös, että jäähdytyskäytöllä ulkoyksikölle tulevan kondenssivesiletkun päästä alkaa tippumaan vesipisaroita. Näin varmistat, ettei letku ole tukossa. Tarkista myös mahdollisen kondenssivesikaukalon veden poistuminen.
2. Kutsu ammattilaiset tarvittaessa paikalle
Ilmalämpöpumppu suositellaan huollettavaksi 2–3 vuoden välein. Tarkista mallikohtainen huoltoväli sekä valmistajan suositukset laitteen mukana toimitetuista materiaaleista.
3. Mieti – kuinka paljon pumpullasi on ikää?
Ilmalämpöpumpun oletettu käyttöikä on noin 10–15 vuotta. Jos ilmalämpöpumppu on tätä vanhempi eikä vaikuta enää toimivan kunnolla, voi olla aika harkita uuden energiatehokkaamman pumpun hankkimista.
4. Hanki riittävän tehokas laite ja mieti miten muuten voit vaikuttaa kodin lämpötilaan
Jos on tullut aika hankkia uusi ilmalämpöpumppu, kannattaa sen valintaan käyttää hieman aikaa.
Kotia jäähdyttäessä kannattaa sen energiatehokkuuden varmistamiseksi kytkeä kodin muut, sillä hetkellä turhat laitteet pois. Päälle jääneet lämpöpatterit ja lämpöä tuottavat sähkölaitteet nostavat kodin lämpötilaa.
Koti kannattaa myös suojata paahteelta verhojen ja sälekaihtimien avulla. Tuulettaminen kannattaa ajoittaa aamuun, myöhäiseen iltaan tai yöhön. Liian ahkera tuulettaminen hellepäivänä saattaa nostaa kodin lämpötilaa.
Uutiset
Droonit voivat mullistaa kaupunkiturvallisuuden ja hätätilanteisiin reagoinnin
Uusi teknologia tuo immersiivisen tilaäänen kaikkien ulottuville
Merkittävä edistysaskel Suomen kvanttiturvallisessa verkossa: uusi salaustekniikka vietiin laboratoriosta kaupallisen operaattorin verkkoon
Vuoden sähköurakoitsija 2024 on Sähkö-Jore oy
Lyly-myrsky kuritti sähköverkkoa Lounais-Suomessa ja Keski-Uusimaan alueilla
Sähkö- ja kaasukuorma-autojen määrä kasvussa
Enersenselle sopimus Heininevan aurinkovoimapuiston kunnossapidosta