Nokia soitti maailman ensimmäisen tilaäänipuhelun

12.6.2024

Nokia toteutti maailman ensimmäisen immersiivistä puhe- ja ääniteknologiaa hyödyntävän reaaliaikaisen ääni- ja videopuhelun matkapuhelinverkossa, kun Nokian toimitusjohtaja Pekka Lundmark soitti Suomen digitalisaation ja uusien teknologioiden suurlähettiläälle Stefan Lindströmille.

Puhelun mahdollisti uusi Immersive Voice and Audio Services (IVAS) -koodekkiteknologia, joka on osa tulevaa 5G Advanced -matkapuhelinstandardia. Koodekit (eng. codecs) mahdollistavat digitaalisen sisällön pakkaamisen eli koodauksen pienempään kokoon, jolloin se vie vähemmän kapasiteettia verkossa. IVAS-teknologia mahdollistaa kuluttajille kolmiulotteisen äänentoistokokemuksen, kun nykyiset matkapuhelimet nojaavat puheluissa vielä monofoniseen ääneen. Lundmark havainnollisti uuden teknologian tarjoamia akustisia ominaisuuksia soittaessaan Lindströmille Nokian Espoon kampukselta.

- IVAS-teknologian mahdollistama reaaliaikainen, immersiivinen puhe- ja ääniteknologia syventää äänimaailmaa ja parantaa puhelun laatua. Kolmiulotteinen äänimaailma tekee kokemuksesta todentuntuisen tarjoten runsaasti uusia mahdollisuuksia sekä kuluttaja- että yritysviestintään. Immersiivinen viestintäteknologia voi viedä lisätyn todellisuuden ja metaversumikokemuksen täysin uudelle tasolle, sanoo Suomen digitalisaation ja uusien teknologioiden suurlähettiläs Stefan Lindström.

Lundmarkin mukaan Nokia tarjosi esimakua siitä, miltä tulevaisuuden puhelut kuulostavat. 

- IVAS-teknologia mullistaa sekä ääni- että videopuhelut – kuulija kokee kaiken kuin olisi itse paikalla. Tämä tarjoaa merkittäviä mahdollisuuksia uusille teollisille, yritys- ja kuluttajasovelluksille, Lundmark sanoo.

IVAS-teknologia mahdollistaa reaaliaikaisen tilaäänen erilaisissa laitteissa, kuten älypuhelimissa, tableteissa tai tietokoneissa. Käyttäjille tämä tarkoittaa todentuntuista, kolmiulotteista äänikokemusta. IVAS on suuri edistysaskel puheluiden ääniteknologiassa, sillä nykyiset älypuhelimet ja tietokoneet nojaavat edelleen monofoniseen ääneen. 

3GPP IVAS-koodekkistandardin on kehittänyt yhteistyössä 13 yrityksen yhteenliittymä. IVAS-standardia kehitetään avoimena standardina. Nokia on ollut johtavassa roolissa IVAS-standardin kehittämisessä ja on vaikuttanut keskeisesti muun muassa standardin matkapuhelimille optimoituihin ratkaisuihin. Maailmanlaajuisen standardin avulla varmistetaan, että teknologia toimii samalla tavoin eri operaattoreiden ja laitevalmistajien kesken. 

Nokia onnistui havainnollistamaan IVAS-teknologian suorituskykyä reaaliaikaisesti, vaikka teknologia ei ole vielä käytössä matkapuhelinverkoissa. Puhelu toteutettiin käyttämällä Nokian Immersive Voice -ratkaisua julkisessa 5G-verkossa.

Nokia on johtava toimija standardoinnissa, ja yhtiöllä on yksi maailman vahvimmista viestintäteknologioiden patenttiportfolioista. Siihen kuuluu yli 20 000 patenttiperhettä, joista yli 6 000 on 5G-standardiin liittyviä essentiaalipatenttiperheitä.

Lue lisää IVAS-teknologiasta osoitteessa https://www.nokia.com/standardization/multimedia/#immersive-voice-and-audio