Energiamessut lunasti jälleen paikkansa energia-alan päätapahtumana

Energiamessut lunasti jälleen paikkansa energia-alan päätapahtumana

25.10.2024

Tampereella oltiin energiateollisuuden aallonharjalla 22.–24.10.2024, kun Energiamessut valtasi Messu- ja Urheilukeskuksen. Maan suurin energia-alan tapahtuma kokosi paikalle lähes 6800 kävijää.

Energiamessut on koonnut yhteen energia-alan ammattilaisia jo yli 30 vuoden ajan. Tänä vuonna messuilla vieraili noin 6800 kävijää. Kävijämäärä kasvoi 34 % edellisestä kerrasta. Messujen pääviesti ja teema oli Valoa. Voimaa. Vastuuta., joka kertoo napakasti messujen sisällöstä.

Messut tuottavan tahon, Expomark Oy:n teollisuustapahtumien myyntipäällikkö Nina Nurminen on työskennellyt Energiamessujen parissa useamman vuosikymmenen ajan, mutta kertoo tämän järjestämiskerran olleen poikkeuksellinen.

- Nyt ilmassa oli heti projektin alusta lähtien poikkeuksellisen positiivista virettä. Energiamessuja odotettiin kovasti, ja näytteilleasettajat, messuvieraat sekä alan sidosryhmät olivat innolla mukana, Nurminen kertoo. 

Suomessa energia-ala on murroksessa, ja Nurminen tunnistaa myös messujen roolin siinä, miten muutos syntyy.

- Uskomme, että Energiamessuilla on merkittävä rooli energia-alan murroksen edistäjänä. Siksi oli jälleen hienoa saada alan osaajat ja päättäjät kohtaamaan jo perinteeksi muodostuneessa tapahtumassa, jossa pohdittiin yhdessä energiasektorin tulevaisuutta ja oikeita ratkaisuja.

Näytteilleasettajia runsaasti laidasta laitaan 

Näytteilleasettajia kerääntyi Tampereelle yli 350 energia-alalla toimivaa yritystä ja organisaatiota. Määrä hipoo ennätyksiä Energiamessujen historiassa. 

Messuosastoilla nähtiin paljon ohjelmaa ja esittelyjä. Tuttujen palvelujen lisäksi esillä oli alan tuoreimpia innovaatioita: esimerkiksi Ralos Oy julkisti osastollaan uuden ja tehokkaan Hoymiles MiT-5000-mikroinvertterin. 

Puheenvuoroja, jotka katsoivat tiukasti tulevaan

Laadukkaat puheenvuorot olivat kiistämättä messujen keskeisintä antia. Myös energia-alan ajankohtaisiin aiheisiin pureutuvat paneelikeskustelut keräsivät kuulolle runsaasti väkeä. Eniten ihmisiä kiinnosti…

Messujen lisäksi Tampereella järjestettiin vahvoja rinnakkaistapahtumia, kun Energiapäivä ja Energiakongressi houkuttelivat runsaasti vieraita kuuntelemaan puheenvuoroja alan tilasta ja tulevaisuudesta. Puheenvuorot kirvoittivat runsaasti keskustelua, joita jatkettiin täyteen myydyllä Energiaillallisella Paja-kongressitilan illallistilassa. Energiamessujen yhteydessä järjestettiin ensimmäistä kertaa myös after work: toisen messupäivän iltana Sky Barissa verkostoiduttiin ja keskusteltiin innostuneissa tunnelmissa.

Messuilla myös tulevaisuuden työntekijät ja työnantajat kohtasivat toisensa, sillä messuilla vieraili lähes 200 opiskelijaa maamme suurimpiin lukeutuvista yliopistoista ja ammattikorkeakouluista. Mukana oli opiskelijoita mm. LUT-yliopistosta, Aalto-yliopistosta, Tampereen ammattikorkeakoulusta ja yliopistosta sekä Turun ammattikorkeakoulusta. Opiskelijoille räätälöityä ohjelmaa kuultiin Energian tulevaisuus -lavalla viimeisenä messupäivänä, ja lavalla puhuttiin mm. energia-alan tulevaisuustiekartasta (Jukka Leskelä, toimitusjohtaja, Energiateollisuus ry). Lisäksi opiskelijoille järjestettiin matalan kynnyksen mahdollisuus keskustella potentiaalisten työnantajien kanssa Tulevaisuuden työnantaja -teemalla, jossa oli mukana yli 30 yritystä.

Joka toinen vuosi järjestettävä Energiamessut kokoaa alan ammattilaiset Tampereelle seuraavan kerran 20.–22.10.2026. Kahdessa vuodessa ehtii tapahtumaan paljon eritoten energia-alan kentällä, mutta Energiamessut tulevat jälleen olemaan tiukasti kiinni alan ajankohtaisimmissa aiheissa.