Ohjelmistoala ehdottaa ”ikäveroalea” koko Suomen hyväksi

11.9.2024

Uunituore tutkimus kertoo, että yli 55-vuotiailla koodareilla on kriittistä osaamista lähes kaikille ohjelmistoyrityksille.

- Seniorikoodareiden varhainen eläköityminen on luomassa ohjelmistoalalle merkittävän ongelman. Ehdotamme kaikkia senioriosaajia motivoivaa verouudistusta, ’ikäveroalea’: 60-vuotias saisi käteen ainakin 60 prosenttia lisätuloistaan, 61-vuotias 61 %, 65-vuotias 65 %, jne., sanoo Software Finland ry:n toimitusjohtaja Rasmus Roiha. Uudistus voisi Roihan mukaan parantaa Suomen kokonaistuottavuutta merkittävästi.

Ohjelmistoalan kattojärjestön Software Finland ry:n ja Nextmile Oy:n tutkimushanke on paljastanut huutavan tarpeen, johon on löydettävä pian ratkaisuja.

Yli 90 prosenttia ohjelmistoyrityksistä arvioi, että yli 55-vuotiailla työntekijöillä on yrityksen kannalta kriittistä osaamista. 75 % yrityksistä haluaa, että ’konkariosaajat’ jatkaisivat työuriaan yli eläkeiän.

Ongelma onkin siinä, haluavatko konkarit jatkaa uriaan. Vastaus on kielteinen, mikä on laittanut Software Finland ry:n aivoriihen liikkeelle. 

- Aivan liian harva senioriosaaja haluaa jatkaa töitä, eli heidät on motivoitava paremmin. Ja paras tapa tähän on verotuksen muuttaminen työntekoon enemmän houkuttelevaksi. Kysymys on merkittävä koko Suomelle, koska alamme liikevaihto lähenee jo 20 miljardin kokoluokkaa – ja samat ongelmat koskevat suurelta osin muitakin keskeisiä aloja ja niiden osaajia, Roiha sanoo.

Software Finland on puntaroinut verovaikutusten nykytilaa Suomen parhaiden asiantuntijoiden kanssa ja päätynyt ehdottamaan radikaalia uudistusta: ”Ikäveroalea” 60-vuotiaista ylöspäin.

Korkeiden marginaaliverojen leikkaaminen voisi jopa lisätä verotuloja 

Roiha korostaa, ettei senioriosaajien urajatko ole vain verotuksesta kiinni.

- Verotus on se avain, jolla eläkeikää lähestyviä työntekijöitä voidaan ennen kaikkea motivoida. Tutkimus silti osoittaa, että myös esimerkiksi ohjelmistoyrityksillä itsellään on tässä paljon parannettavaa, sanoo Roiha.

Tutkimus kertoo, että konkareiden arvostus ja varautuminen työurien jatkamiseen eivät yrityksissä vielä kunnolla kohtaa.

- Yritysten johtamista on näissä asioissa reippaasti kehitettävä. Vastanneista yrityksistä vain alle 30 % osaa tällä hetkellä toimia niin, että konkariosaajien hyvinvointi ja työmotivaatio varmistetaan työuran viimeisten 5 vuoden aikana. Hyvällä johtamisella vältettäisiin myös yllätykset eläköitymispäätöksissä ja siihen liittyen seuraajasuunnittelussa, tietotaidon siirtämisessä ja niin edelleen, sanoo Nextmilen toimitusjohtaja Antti Harjuoja nykypuutteita yritysten toiminnassa tutkimuksen tulosten valossa.

Rasmus Roihan johtama Software Finland ry ehdottaa "ikäveroalea” 60-vuotiaille ja sitä vanhemmille osaajille. (Kuva: Photomikke, Mikke Pöyhönen)