Omnitele mittasi mobiilidatapalvelun laatua Suomen suurimmissa kaupungeissa
Omnitele mittasi mobiilidatapalvelun laatua Suomen suurimmissa kaupungeissa
13.2.2024
Omnitele on DNA:n toimeksiannosta mitannut suomalaisten operaattoreiden mobiilidatapalvelun suorituskykyä ja laatua Suomen kymmenessä suurimmassa kaupungissa. Raportissa todetaan, että DNA:n tulokset tarkoittavat erinomaisia edellytyksiä hyvälle palvelukokemukselle mitatuilla alueilla
Omnitelen tuoreen raportin mukaan mobiilidatapalvelun laatu Suomen kymmenessä suurimmassa kaupungissa oli erittäin hyvä kaikilla operaattoreilla mahdollistaen hyvän palvelukokemuksen. Tutkimus on toteutettu ajomittauksin, joissa jokaisen kaupungin alueella mitattiin palvelun toimivuutta vaihtelevissa ympäristöissä. Mittaus toteutettiin joulukuussa 2023.
Mittausten perusteella DNA:n mobiilidatapalvelun laatu on erittäin hyvällä tasolla Suomen kymmenessä suurimmassa kaupungissa, eli Helsingissä, Espoossa, Vantaalla, Tampereella, Oulussa, Turussa, Jyväskylässä, Kuopiossa, Lahdessa ja Porissa.
- DNA:n mobiiliverkossa siirrettiin vuoden 2023 viimeisen neljänneksen aikana keskimäärin 55,7 GB dataa kuukaudessa liittymää kohden. Maailmankin mittakaavassa suuren käyttäjäkohtaisen datavolyymin mahdollistaa laaja 5G-tekniikan käyttöönotto ja verkon jatkuva kehittäminen. Säännöllisellä seurannalla voimmekin DNA:lla varmistaa, että verkkomme pystyy vastaamaan asiakkaidemme kasvaviin tarpeisiin ja tarjoamme kilpailukykyisen palvelunlaadun, kommentoi DNA:n radioverkkojohtaja Jarkko Laari tuloksia.
Mobiilidatan käyttäjän palvelukokemukseen vaikuttavat useat eri tekijät, kuten mobiiliverkon suorituskyky, päätelaite ja liittymätyyppi. Käyttäjän kokemaan laatuun vaikuttaa lisäksi käytettävä palvelu ja sen toteutus. Eri palvelut ovat vaatimuksiltaan erilaisia. Omnitelen raportissa kuitenkin todetaan, että mobiilidatapalvelun suorituskykyä ja palvelun laatua ajatellen tiedonsiirtonopeus ja viive ovat keskeisimpiä käyttäjän kokemaan palvelun laatuun vaikuttavia tekijöitä.
Raportti tarkasteleekin laatumittarina erityisesti kolmea suuretta:
- Kuinka suuren osan mittausajasta saavutetaan vähintään 100 Mbit/s latausnopeus
- Kuinka suuren osan ajasta saavutetaan vähintään 10 Mbit/s lähetysnopeus
- Mikä on viestien lähetyksen ja vastauksen vastaanoton välinen viive (round-trip time, RTT).
DNA:n liittymällä mitattu latausnopeus oli kymmenen suurimman kaupungin alueella keskimäärin yli 650 Mbit/s. Vähintään 100 Mbit/s saavutettiin lähes 96 % ajasta. DNA:n liittymällä saavutettu yli 100 Mbit/s latausnopeuden osuus vaihteli jonkin verran kaupungeittain, 93–98 % välillä. Mittauksissa saavutettu tulos kertoo, että esimerkiksi Ultra HD -videoiden katseluun riittävä latausnopeus oli erittäin kattavasti saatavilla mitatuissa kaupungeissa.
DNA:n liittymällä mitattu mediaaniviive sen sijaan oli 19 millisekuntia kaikkien mitattujen kaupunkien osalta. Eri kaupungeissa mitattu mediaaniviive vaihteli 13–33 millisekunnin välillä. Mitattu tulos oli hyvällä tasolla ja mahdollistaa reaaliaikaisten palveluiden sujuvan käytön.
Mittauksissa käytettiin Samsung Galaxy S23 -älypuhelimia, eikä puhelimen valitsemaa yhteystyyppiä (2G/3G/4G/5G) ohjattu. Puhelin siis valitsi verkkotekniikan automaattisesti, jolloin laitetta käytettiin tyypillisen kuluttajalaitteen tavoin. Mitatuissa tuloksissa oli vaihtelua kaupunkien välillä ja myös mitattujen kaupunkien sisällä. 5G-palvelun saatavuus mittauksen aikana oli yli 95 % kaikilla operaattoreilla.
DNA:n 5G-verkon väestöpeitto koko maassa on jo 94 prosenttia suomalaisista, mikä tarkoittaa yli viittä miljoonaa ihmistä. Verkkoa laajennetaan ja parannetaan jatkuvasti eri puolilla maata, ja rakennustyöt keskittyvät yhä enemmän isojen kaupunkien ja taajamien ulkopuolisille alueille. Väestöpeiton kasvattamisen sijasta tavoitteena on siis erityisesti maantieteellisen peiton nopea kasvattaminen. 5G-rakentamisen myötä paranevat myös 4G-yhteydet.
Uutiset
Uusi moottorivoimalaitos Tornion Voimalle tukee energiasiirtymää
Carunan verkkoalueilla otettiin käyttöön yli 50 keskijänniteliittymää
KSS Energian sähkönmyynnin kuluttaja- ja yritysasiakkaat siirtyvät Oomille
Enersense myy tuuli- ja aurinkovoiman hankekehitysliiketoimintansa
Megawattilatausjärjestelmän pilottitoimitukset alkaneet