Piikiekkojen valmistusprosessi automatisoidaan
10.3.2021
Bosch rakentaa Saksaan noin miljardin euron puolijohdetehdasta, joka alkaa valmistaa mikrosiruja ensisijaisesti autoteollisuuden tarpeisiin. Silicon Saxonyyn eli sikäläiseen Piilaaksoon nouseva tehdas asettaa uudet standardit automatisaatiolle, digitalisaatiolle ja verkottuneisuudelle. Se on ratkaisuiltaan yksi maailman edistyneimmistä piikiekkotehtaista.
- Pian Dresdenissä valmistetaan siruja, jotka ovat tietoturvaltaan uudella tasolla ja jotka mahdollistavat monia tulevaisuuden liikkumisen ratkaisuja, Boschin hallituksen jäsen Harald Kroeger sanoo.
Puolijohteiden valmistusprosessi alkaa pyöreistä piikiekoista. Boschin uuden Dresdenin tehtaan teknologia keskittyy 300-millimetristen kiekkojen valmistamiseen. Ne ovat paksuudeltaan 60 mikrometriä eli ohuempia kuin ihmisen hius.
Piikiekkojen valmistusprosessi kestää kaikkiaan kuusi viikkoa. Se koostuu noin 250 valmistusvaiheesta, jotka tulevat olemaan täysin automatisoituja. Kiekkoihin muun muassa asennetaan rakenteita, jotka ovat äärimmäisen pieniä, kokoluokaltaan vain mikrometrien murto-osia
Näitä mikrosirujen prototyyppejä voidaan nyt ensimmäistä kertaa asentaa elektronisin komponentteihin. Yksi piikiekko voi sisältää 31 000 yksittäistä sirua.
Vaikka sirut ovat kooltaan vain muutamia neliömillimetrejä, ne sisältävät monimutkaisia piirejä, jotka voivat sisältää useita miljoonia yksittäisiä elektronisia tehtäviä. Sirut prosessoivat sensorien välittämiä tietoja ja käynnistävät niiden perusteella jatkotoimia. Ne esimerkiksi lähettävät viestin, joka laukaisee autossa turvatyynyt salamannopeasti.
Jotta piikiekoista saadaan valmiita puolijohdesiruja, ne käyvät läpi noin 700 valmistusvaihetta, joiden valmistuminen vie yhteensä yli 10 viikkoa.
Maaliskuussa 2021 Bosch aloittaa ensimmäiset monimutkaisten integroitujen piirien tuotantoajot.
Perinteisiin, 150 millimetrin ja 200 millimetrin kiekkoihin verrattuna uusi teknologia tuo Boschille mittakaavaetuja ja tehostaa yrityksen kilpailukykyä puolijohdemarkkinoilla.
Lisäksi täysin automatisoitu tuotanto ja reaaliaikainen tietoliikenne laitteiden välillä tekee sirujen valmistamisesta Dresdenissä poikkeuksellisen tehokasta.
Uutiset
Uusi moottorivoimalaitos Tornion Voimalle tukee energiasiirtymää
Carunan verkkoalueilla otettiin käyttöön yli 50 keskijänniteliittymää
KSS Energian sähkönmyynnin kuluttaja- ja yritysasiakkaat siirtyvät Oomille
Enersense myy tuuli- ja aurinkovoiman hankekehitysliiketoimintansa
Megawattilatausjärjestelmän pilottitoimitukset alkaneet