Ruotsi kopioimassa Suomen veromallin, miten turvaamme kilpailuetumme?

4.10.2024

Ruotsissa ollaan ottamassa ensi vuonna käyttöön kunnille valtion verotuki, jolla kannustetaan uusiutuvan energian rakentamista. Kyse on samantyyppisestä mallista, joka on ollut Suomessa käytössä jo pitkään. Suomen mallissa vero kannetaan siihen kuntaan, jossa uusiutuvan energian tuotanto ja samalla sen haitat ovat. Malli on ollut keskeisin keinomme kannustaa kuntia kaavoittamaan uusiutuvaa energiaa. Veromenettely on koettu kuntalaisten keskuudessa oikeudenmukaiseksi.

- Uusiutuvan energian kiinteistöverotuksen Suomen malli on ollut meille kilpailuetu, jota tosiaan on kadehdittu länsinaapuria myöten. Valitettavasti Suomen valtionosuusjärjestelmän uudistuksen yhteydessä on nyt käyty keskusteluja mahdollisuudesta siirtää voimalaitosten kiinteistövero tasauksen piiriin, jolloin kunta ei enää saisikaan kiinteistöverosta täyttä hyötyä. Kunnista ja maakunnista saamani viestin mukaan se romuttaisi luottamuksen verotuskäytäntöömme ja pahimmillaan vaarantaisi Suomen puhtaan energian tavoitteet. Viisasta on nyt pitää toimivasta Suomen mallista kiinni ja tukea siten kuntien sekä uusiutuvan energianalan näkymää tulevasta, Suomen uusiutuvat ry:n toimitusjohtaja Anni Mikkonen sanoo. 

Pienenä maana Suomi ei pysty tarjoamaan määräänsä enempää valtion tukieuroja. Siksi on perusteltua, että Suomen hallitus tekee päätöksiä, joilla näiden hankkeiden verotusta kohtuullistetaan. Tällä hetkellä aivan keskeistä olisi, että Suomen hallitus parantaisi nykyistä Suomen mallia laskemalla merituulivoiman ja aurinkovoiman kiinteistöverotuksen maatuulivoiman kanssa samalle tasolle, kun vero suhteutetaan energiantuotantolaitoksen tuottamaan sähkön määrään (€/MWh). Ratkaisu toimisi verokannusteena uusille merituulivoima- ja aurinkovoimainvestoinneille sekä samalla toisi lisää verotuloja koko Suomeen. 

Niin maa- kuin merituulivoiman ja aurinkovoiman lisärakentaminen ovat ehdoton edellytys vihreän siirtymän teollisuuden investointien toteutumiselle. Vety- ja muut niin sanotut P2X-hankkeet toteutuvat ainoastaan, mikäli niille on tarjolla kasvava määrä uutta, puhdasta sähköntuotantoa.