Saaristomaisema säilyy merikaapelin ansiosta
21.9.2020
Vaasan Sundholmin saaristossa on kesän aikana käynyt kuhina. Yhteensä noin puolitoista kilometriä sähkökaapelia on laskettu kaivinkoneella lautalta käsin meren pohjaan.
Vaativa urakka on jatkoa viime vuonna alkaneelle Sulvan sähköverkon kehittämiselle. Kaikki tähtää parempaan sähkön toimitjsvarmuuteen noin 1 300 Vaasan Sähköverkon asiakkalle. Tarpeellisen linjan toteuttaminen merikaapelina mahdollistaa saaristomaiseman säilymisen muuttumattomana.
Saaristossa kaapelointi on tarkkaa puuhaa.
- Jos meren syvyys on alle kaksi metriä, kaapeli kaivetaan pohjaan kaivinkoneella. Syvyyttä seurataan GPS-laitteella, josta on myös hyötyä, kun kaapeli sijoitetaan merenpohjaan kaivettuun kaapeliojaan, kertoo Vaasan Sähköverkon toimitusjohtaja Juha Rintamäki.
Merikaapeleiden asentaminen on monella mittarilla haasteellisempaa kuin kuivalla maalla.
- Merikaapeli on tavallista maakaapelia vahvempi ja painaa seitsemän kiloa metriltä. Myös sen jatkaminen kelan tyhjentyessä on aikaa vievä työvaihe.
Sundomin hankkeessa kaapelia kaivetaan yhteensä vajaat 20 kilometriä, josta puolitoista kilometriä muodostuu Kantfjärdenin ylittävästä merikaapelista. Lisäksi asennetaan mantereen puolelle automaatiolla varustettu muuntamo ja mahdollistetaan kauko-ohjaus, jolla katkojen sattuessa vika-aluetta pystytään rajaamaan. Merikaapeli toimii myös varayhteytenä esimerkiksi kunnossapitotöiden ajan.
- Tämä työ vaikuttaa yhteensä noin 1 300 asiakkaan arkeen lyhentäen mahdollisten sähkökatkojen kestoa, kertoo Rintamäki.
Hankkeen kokonaiskustannus on noin 900 000 euroa. Urakoitsijana toimii Voimatel Oy.
Merikaapelia on kesän aikana laskettu lautalta käsin puolentoista kilometrin mitalta Vaasan Sundomissa. Kuva: Vaasan Sähköverkko
Uutiset
Uusi moottorivoimalaitos Tornion Voimalle tukee energiasiirtymää
Carunan verkkoalueilla otettiin käyttöön yli 50 keskijänniteliittymää
KSS Energian sähkönmyynnin kuluttaja- ja yritysasiakkaat siirtyvät Oomille
Enersense myy tuuli- ja aurinkovoiman hankekehitysliiketoimintansa
Megawattilatausjärjestelmän pilottitoimitukset alkaneet