Sähköala on kysynnän kasvun ja luotettavuuden risteyksessä
Sähköala on kysynnän kasvun ja luotettavuuden risteyksessä
6.2.2025
Energiantarpeet kasvavat nopeasti – kansainvälisen energiajärjestön IEA:n mukaan maailmanlaajuinen sähkön kysyntä kasvaa vuosittain 3,4 % vuoteen 2026 mennessä.
Vuonna 2025 sähköalaa muokkaavat isot trendit ovat nopeampi siirtyminen kohti hiilidioksidipäästöjen vähentämistä – osittain sääntelyn noudattamisen pakottamana, keskittyminen verkon modernisointiin kuormituksen kasvun vuoksi sekä digitalisaatio, joka tuo mukanaan mukautuvampia ja turvallisempia energiajärjestelmiä.
- Strategisia investointeja priorisoimalla ja innovaatioita hyödyntämällä sähköyhtiöt voivat ohjata toimintaansa kohti joustavampaa energiatulevaisuutta. Sähköä saadaan jatkossa useista eri lähteistä, mukaan lukien kaupalliset ja kotimaiset uusiutuvat energialähteet. Lisäksi kysyntää tasapainotetaan yhä älykkäämmällä ohjelmistolla, joka tukee sähköverkon luotettavuutta, kommentoi Eatonin Suomen maajohtaja Lauri Tuomaala.
Sopeutuminen SF6-vapaisiin määräyksiin
Sähköala on vähentänyt hiilidioksidipäästöjä merkittävästi jo 1990-luvulta lähtien. 2020-luvun puoliväliin mennessä vauhti päästöjen vähentämiseksi ja uusiutuvien energialähteiden lisäämiseksi omaan portfolioon kiihtyy, kun sähköyhtiöt ovat paineen alla saavuttaakseen tiukat kestävän kehityksen tavoitteet.
Yksi merkittävimmistä sääntelymuutoksista tänä vuonna Euroopassa on EU:n F-kaasuasetus, joka tulee voimaan tammikuussa 2026. Se kieltää rikkiheksafluoridin (SF6) käytön kaikissa uusissa keskijännitekojeistojen asennuksissa 24 kV:iin asti.
Sähköverkon modernisointi on käynnissä
Maailmanlaajuiset sitoumukset saavuttaa YK:n nettonollatavoite vuoteen 2050 mennessä ovat tuoneet päästöjä vähentäviä käytäntöjä, usein uusiutuvien energialähteiden käyttöönoton kautta. Muun muassa lämpöpumppujen ja älykkäällä latausinfrastruktuurilla varustettujen sähköajoneuvojen käyttö jatkaa kasvua.
Energiatehokkaiden datakeskusten kasvava määrä lisää painetta sähköverkoille. Euroopassa sähkön kysynnän ennustetaan kasvavan merkittävästi vuoteen 2030 mennessä, ja datakeskusten osuus sähkönkulutuksesta voi olla jopa 5 % vuosikymmenen loppuun mennessä.
Sähköyhtiöiden on ratkaistava verkon ruuhkautumiseen, jännitteenvakauteen ja vanhenevaan infrastruktuuriin liittyvät haasteet vastatakseen kasvavaan kysyntään. Verkon modernisointi vaatii investointeja hajautettujen energialähteiden integrointiin, automaatioon ja energiavarastoihin. Investointien myötä sähköjärjestelmät muuttuvat kestävämmiksi ja pystyvät hallitsemaan monipuolisia energianvirtoja sekä vähentämään sähkökatkoja.
Digitalisaation mahdollisuudet
Teknologiat, kuten digitaaliset kaksoset ja reunalaskenta, antavat sähköyhtiöille mahdollisuuden optimoida toimintojaan, vähentää seisokkeja ja hallita resursseja reaaliajassa.
Digitaaliset kaksoset – fyysisten järjestelmien virtuaaliset kopiot – mahdollistavat erilaisten skenaarioiden simuloinnin, suorituskyvyn optimoinnin ja haavoittuvuuksien tunnistamisen. Reunalaskenta parantaa tilannetietoisuutta ja mahdollistaa paikallisen päätöksenteon ja nopeammat vastaukset verkon poikkeamiin.
Kyberturvallisuus tulee pysymään digitaalisen strategian kulmakivenä sähköyhtiöalalla, kun suurempi riippuvuus digitaalisista työkaluista ja hajautetun energiantuotannon toimintatapa lisäävät kyberhyökkäysten riskiä. Jatkuva tekoälypohjaisten työkalujen ja pilvipohjaisten alustojen integrointi sähköyhtiöiden toimintaan parantavat edelleen verkon mukautuvuutta, joustavuutta ja tehokkuutta 2020-luvun loppupuolelle ja sen jälkeen.
Uutiset
Lämpöpumppujen myynnissä pudotusta 14
Tarjouskilpailu seuloo parhaat merituulihankkeet
Pikamaksulla rahat siirtyvät tililtä toiselle sekunneissa – myös yöllä ja viikonloppuisin
Jyväskylän yliopisto laajentaa diplomi-insinöörikoulutusta
Uusien tekoälytyökalujen käyttöönotto vaatii huolellisuutta
Uusi kotimainen innovaatio kaivosten ympäristö- ja prosessivesien valvontaan