Sähköliesistä, mikroaaltouuneista ja lämmityslaitteista alkaneet palot lisääntyivät viime vuonna

2.3.2023

Sähkölaitteesta tai sähköasennuksesta alkaneita tulipaloja kirjattiin pelastustoimen PRONTO-tietokantaan viime vuonna vähän yli 2400. Sähköpalojen suurin yksittäinen syy on lieden huolimaton käyttö. Liesistä, mikroaaltouuneista ja lämmityslaitteista alkaneet palot ovat lisääntyneet, kun taas tv-palojen määrä on vähentynyt pariin tapaukseen vuodessa. Sähköpaloissa menehtyi viime vuonna kuusi ihmistä.

Sähkölaitteesta tai sähköasennuksesta alkavia rakennuspaloja tai rakennuspalovaaroja kirjataan vuosittain PRONTO-tietokantaan, johon merkitään myös palon syttymislähde, jos se on tiedossa. Viime vuonna tietokantaan kirjattiin 2414 sähköpaloa. Eniten sähköpaloja aiheuttaneita laitteita kotitalouksissa olivat liedet ja uunit (917 kpl), valaisimet (208 kpl) ja kiukaat (107 kpl). Sähköpalojen määrä on lisääntynyt kahdessa vuodessa noin parilla sadalla, kun taas aiempina vuosina paloja oli keskimäärin 2400–2500.

Liesipalot edelleen yleisimpiä

- Liedestä alkaneita paloja on vuodesta toiseen eniten. Liesipalon syynä on hyvin harvoin itse liedestä johtuva vika, useimmiten syynä on ihmisen huolimattomuus, varomattomuus tai kiire. Yleisin palon aiheuttaja on lieden unohtuminen päälle tai sen kytkeytyminen päälle vahingossa, jolloin lieden päällä tai lähettyvillä olevat materiaalit syttyvät ja palo leviää yleensä melko nopeasti läheisiin rakenteisiin. Ahtaissa keittiötiloissa saatetaan säilyttää lieden päällä kahvin – tai vedenkeitintä, ja kun liesi kytkeytyy päälle jostain syystä, sen päällä oleva keitin syttyy palamaan, sanoo Turvallisuus- ja kemikaaliviraston (Tukes) ylitarkastaja Jukka Lepistö.

Vältä liesipalot oikealla toiminnalla

  • Ole tarkkana kun laitat ruokaa; älä tee montaa asiaa yhtä aikaa.
  • Pidä lieden ympäristö vapaana tavarasta.
  • Älä jätä ruuantähteitä liedelle kattiloihin tai pannuihin houkuttelemaan lemmikkejä.
  • Vahdi lasten tekemisiä keittiössä.
  • Hanki tarvittaessa liesiturvalaite.

Tv-palot ovat jääneet historiaan

Televisioista on saanut alkunsa viime vuonna vain kaksi paloa. Tv-palojen määrä on laskenut tasaisesti parinkymmenen vuoden ajan. Merkittävimpänä syynä tähän on laitekannan kehittyminen, eli vanhoista kuvaputkitelevisioista on vähitellen luovuttu ja niiden tilalle on hankittu digitaalisia televisioita, jotka ovat huomattavasti paloturvallisempia laitteita.

Kiuaspalojen määrä vaihtelee – pahin vuosi oli 2019

Kiuaspalojen määrä on vaihdellut viiden vuoden aikana noin 90:stä 150:een. Eniten kiuaspaloja oli vuonna 2019 (150), minkä jälkeen palojen määrä väheni vuosina 2020–2021 ja kääntyi taas nousuun 2022, jolloin palojen määrä nousi yli sataan.

Kiuaspaloissa pyykin kuivattaminen saunassa ja kiukaalle kuulumattomat esineet ovat tavallisimpia palon aiheuttajia. Riskinä on, että kiuas laitetaan vahingossa päälle ja kiukaan ympärille tai päälle kasatut tavarat syttyvät tuleen.

Saunojan muistilista:

  • Löylyhuone on tarkoitettu saunomista varten, EI varastotilaksi eikä pyykinkuivaushuoneeksi.
  • Kiukaan etäkäynnistys on aina riski. 
  • Tarkista, ettei sähkökiukaan päällä tai lähellä ole mitään tavaraa, kun laitat saunan päälle.
  • Kiukaat vanhenevat käytössä. Seuraa kellokytkimen ja termostaatin toimintaa. Jos laite ei toimi oikein, kutsu sähköasentaja paikalle.

Valaisinpaloja yli 200 vuodessa

Valaisimista lähteneitä tulipaloja oli viime vuonna 208, toissa vuonna 213 ja sitä aiempina vuosina alle 200. Valaisinpalo voi johtua esim. viallisesta loisteputkesta tai sen sytyttimestä. Valaisimet, joissa on kuuma lamppu voivat aiheuttaa syttymisen kaatuessaan, irrotessaan kiinnityksestä tai pudotessaan.

 Keinoja valaisinpalojen vähentämiseen ovat esimerkiksi: 

  • Suosi led-valaistusta, jos mahdollista. Ledit eivät kuumene, kuten halogeenit tai hehkulamput.
  • Varmista, että siirrettävät valaisimet on sijoitettu ja kiinnitetty niin, etteivät ne voi kuumentaa ja sytyttää lähellä olevaa materiaalia. 
  • Tarkista, vilkkuvatko loisteputket. Vaihda tarvittaessa lamput ja sytyttimet.
  • Valaisimien ja valaistussarjojen tuunaamien koriste-esineiksi sisältää aina palovaaran.

- Valaisimista alkaneet palot tulevat todennäköisesti tulevaisuudessa vähenemään, koska valaisimissa käytetyt valonlähteiden (lamppujen) toimintaperiaatteet muuttuvat. Loisteputket, halogeeni- ja hehkulamput ovat poistumassa tai poistuneet valonlähteinä, ja ne on korvattu ja tullaan korvaamaan matalaenergisemmillä, vähemmän kuumilla valonlähteillä, Lepistö kertoo.

Toimiva palovaroitin säästää ihmishenkiä

  • Toimiva palovaroitin auttaa havaitsemaan palon riittävän aikaisessa vaiheessa.
  • Palossa poistumiseen on aikaa vain minuutteja, koska myrkylliset palokaasut tappavat hyvin nopeasti.
  • Tarkista palovaroittimen toiminta säännöllisesti painamalla testinappia ja vaihda paristo säännöllisesti, esimerkiksi samalla kun kelloja siirretään kesäaikaan maaliskuun lopussa.