Sähkön hinta palasi normaalitasolle 2023

2.1.2024

Sähkön keskihinta laski hintakriisiä edeltävän tason tuntumaan viime kevään aikana, mutta lyhyen aikavälin hintavaihtelut olivat aiempaa suurempia, ilmenee Nord Poolin vuoden 2023 hintatiedoista. Tuulivoiman lisärakentaminen ja Olkiluoto 3 ovat tehneet Suomesta keskimäärin sähköomavaraisen keväästä alkaen.

Vuoden 2023 tukkusähkön keskihinta oli 56,5 euroa megawattitunnilta.  Inflaatio huomioiden sähkön hinta on palannut normaaliksi, eli vuodesta 2010 alkaneen jakson keskimääräiselle tasolle. Varsinaisesta hintakriisivuodesta 2022 sähkön hinta on laskenut 64 %.  

Lyhyen aikavälin sähkön hintavaihtelut ovat olleet tuulivoiman kasvavan osuuden vuoksi suuria, ja negatiivisen hinnan tunteja oli tuntuvasti enemmän kuin koskaan aikaisemmin, 467. Kalleimmillaan sähkö oli marraskuun 21. päivä, jolloin päivän keskihinta lähestyi kolmeasataa euroa. Sähkön hinta oli vastaavasti halvimmillaan kolme päivää myöhemmin, norjalaisen yhtiön tarjoamien virheellisten tietojen vuoksi. Tuolloin sähkön päivähinta oli jopa reilut 200 euroa pakkasella.

Kuukausittaiset hintavaihtelut kuvaavat hintakriisin päättymistä ja paluuta normaaliin. Vielä maaliskuussa megawattitunti maksoi 74 euroa, kun kuukauden normihinnat ovat kriisiä edeltäneinä vuosina vaihdelleet reilusta kahdestakymmenestä vajaaseen viiteenkymmeneen. Toukokuun keskihinta laski jo alle kolmenkymmenen euron. Myös heinä- ja syyskuussa sähkö oli edullista, kallein syksyn kuukausi oli vastaavasti joulukuu, jolloin sähkö maksoi noin 76 euroa megawattitunnilta.

- Hintatilastot kuvaavat hyvin sitä, että meidän sähköjärjestelmämme on kokenut melkoisia muutoksia, toteaa Energiateollisuus ry:n energiamarkkinoista vastaava johtaja Pekka Salomaa. Tuotantoa on tullut lisää ja olemme käytännössä sähköä vievä maa. Tuulivoiman osuuden kasvu on sähkön hintavaihteluiden tärkein yksittäinen selittäjä.

Hintavaihteluiden ohella myös pörssisähkösopimusten osuus on erään Taloustutkimuksella teetetyn kyselytutkimuksen mukaan kasvanut tuntuvasti. Niiden määrän arvioidaan jopa kaksinkertaistuneen noin kolmeenkymmeneen prosenttiin kaikista sopimuksista. Viralliset luvut Energiavirasto julkaisee vasta ensi kesänä.

Uudistuneet sähkömarkkinat palkitsevat valpasta kuluttajaa, Salomaa toteaa. Joustava pörssisähköasiakas hyötyy vaihteluista seuraamalla tuntihintoja ja ajoittamalla kulutustaan edullisimpiin ajankohtiin. Sähkön joustavasta käytöstä hyötyvät samalla muutkin, kun alimmat ja ylimmät hinnat tasoittuvat ja hintavaihtelu vähenee, Salomaa jatkaa.