Sähkötekniikan tukkumyynti ylsi uuteen ennätykseen 2020
20.1.2021
Sähköteknisten tuotteiden tukkumyynnin arvo vuonna 2020 oli 1 056 miljoonaa euroa eli 2,9 % edellisvuotta suurempi. Vuoden viimeisen neljänneksen kasvu oli 3,8 % viime vuoden vastaavaan kauteen verrattuna.
- Pandemia ei pysäyttänyt rakentamista tai infrahankkeita, vaan alan toimitusketju onnistui sopeutumaan tilanteeseen erinomaisesti, olipa kyse tuotteiden saatavuudesta, turvatoimista työmailla tai valmiudesta etätöihin. Erityisen kiitoksen ansaitsevat asiakkaat määrätietoisesta hankkeiden edistämisestä, sanoo Sähköteknisen Kaupan Liiton (STK) puheenjohtaja, Onninen Oy:n toimitusjohtaja Martti Forss.
Sähkötekniselle kaupalle tärkeässä rakentamisessa on nähtävissä painopisteen muutos. Asuinrakentaminen on reippaassa kasvussa, tarkasteltiinpa rakennuslupia tai toteutuneita aloituksia. Kuitenkin liike- ja toimistorakentamisen väheneminen veti alan kokonaisuutena laskuun viime vuonna. Tilastokeskuksen mukaan elo-lokakuussa myönnettyjen rakennuslupien määrä väheni 5,4 % ja rakennustuotannon volyymi 6,8 % vuoden takaiseen verrattuna.
- Alkanut vuosi saattaa tuoda eteemme uusia haasteita, mutta koetun pohjalta uskon vahvasti alamme sopeutuvan joustavasti niihinkin. Pitemmän aikavälin kehitys energiatehokkuus- ja nollapäästötavoitteineen tuo alallemme runsaasti työtä myös jatkossa, Forss sanoo.
Sähköteknisen alan merkitys kasvussa
- Myynnin arvo ylitti kaikkien aikojen ennätyksen, mikä osaltaan kertoo sähköistyksen merkityksen kasvusta niin rakennetun ympäristön kuin ihmisten elämänlaadun parantamisessa. Kaikkien vuosineljännesten osalta myynti kasvoi edellisvuoteen verrattuna, sanoo STK:n toimitusjohtaja Sallamaari Muhonen.
Hän näkee sähköteknisen kaupan tulevaisuuden valoisana, sillä kehittyneiden sähköistysratkaisujen laaja käyttöönotto edistää energiatehokkuutta sekä auttaa yhteiskuntaa kohti hiilineutraalia tulevaisuutta ja torjumaan ilmastonmuutosta.
- Käytännössä myönteinen kehitys toteutuu sähköistysalan yritysten tuotekehityspanoksen kautta uudis- ja korjausrakentamisessa sekä tuomalla sähkö vahvemmin osaksi energiajärjestelmää ja liikenneinfraa. Alan yritykset haluavat osaltaan viedä eteenpäin visiota sähkön tuomasta hyvinvoinnista, mistä vallitsee kasvava yhteisymmärrys Suomessa, EU:ssa ja kansainvälisestikin, Muhonen toteaa.
Uutiset
Schneider Electric mukana Pariisin Notre Damen katedraalin restauroinnissa
Telian haaviin jäi 10 miljoonaa huijauspuhelua
Eltel ja Telia solmivat 70 miljoonan sopimuksen
Ennuste: Näin paljon Estlink 2 -siirtoyhteyden vaurioituminen laskee sähkön hintaa 2025
Aurinko ja tuulivoima ovat Suomen halutuimmat sähköntuotantomuodot