Solar Foods käynnistää ilmasta ja sähköstä proteiinia valmistavaa tehdastaan Vantaalla
Solar Foods käynnistää ilmasta ja sähköstä proteiinia valmistavaa tehdastaan Vantaalla
23.10.2023
Ruokateknologiayritys Solar Foodsin kehittämän Solein-ruokaproteiinin tuotantolaitoksen rakentaminen on loppusuoralla Vantaalla. Kyseessä on Suomen pisimmälle edennyt vetytalouden ja hiilidioksidin hyötykäytön hanke.
Kasvun vauhdittamiseksi Solar Foodsilla on juuri alkanut suomalaisille sijoittajille suunnattu 8 miljoonan euron rahoituskierros kasvusijoituspalvelu Springvest Oyj:n kanssa.
Ilmasta ja sähköstä tuotettava Solein-proteiini saattaa kuulostaa tieteisfiktiolta, mutta sen tuotannon avainasemassa on luonnossa esiintyvä yksisoluinen mikrobi, jonka Solar Foods on onnistunut valjastamaan monikäyttöiseksi ruokaproteiiniksi.
Elintarviketeollisuuden raaka-aineeksi kehitettyä Solein-proteiinia voidaan käyttää erilaisissa ruoissa ja tuotekategorioissa korvaamaan maitoa, lihaa ja kananmunaa. Soleinin tuotannon arvioidaan jo nyt olevan edullisempaa kuin eläinperäisen proteiinin tuotanto ja yhtiön tavoitteena on tehdä siitä myös edullisempaa kuin kasviproteiinit.
- Ruokajärjestelmämme keskeisin ongelma on tehottomien ja saastuttavien tuotantoeläinten käyttö proteiinintuotannossa. Ruuantuotannon ympäristövaikutuksista noin 60 prosenttia aiheutuu tuotantoeläimistä, vaikka vain 18 prosenttia kulutetuista kaloreista saadaan eläinperäisistä tuotteista. Sen sijaan Soleinin valmistuksen hiilijalanjälki on vain yhden prosentin verran punaiseen lihaan verrattuna, Pasi Vainikka sanoo.
Lisäksi Soleinin tuotanto ei ole Vainikan mukaan lainkaan riippuvainen säästä tai ilmastosta.
- Soleinin tuotanto voidaan järjestää olosuhteisiin, joissa on saatavilla uusiutuvaa energiaa, mutta ei viljeltävää maata – kuten aavikolle tai vaikkapa avaruuteen.
Vantaan tehdas tuottaa 120 tonnia vuodessa Soleinia – seuraava tehdas on jo suunnitteilla
Soleinia on tuotettu jo vuodesta 2018 asti pilottilaitoksessa Espoossa ja nyt Vantaalle rakentuva tehdas mahdollistaa tuotannon skaalaamisen kaupalliseen mittakaavaan.
Ensimmäisen tehtaan tuotantokapasiteetti on noin 120 tonnia kuivattua Solein-jauhetta vuodessa.
- Vantaan Factory 01 -tehtaalla osoitamme, että Solein-proteiinin valmistusteknologia skaalautuu kansainvälisen elintarviketeollisuuden tarpeisiin. Tehtaan rakentamisen kokonaisinvestointi on yli 40 miljoonaa euroa ja se on jo kokonaan rahoitettu, Vainikka kertoo.
Vantaan tehtaan viimeistelytöiden rinnalla Solar Foods tekee suunnittelutöitä jo seuraavan isomman mittakaavan tehtaan pystyttämiseksi. Business Finland on myöntänyt yhtiölle 34 miljoonan euron avustuksen Factory 01 -tehtaan ylösajamiseen ja Factory 02 -tehtaan suunnittelemiseen.
Vainikka uskoo suomalaisen omistajuuden arvoon ja kasvun vauhdittamiseksi Solar Foodsilla on juuri alkanut suomalaisille sijoittajille suunnattu 8 miljoonan euron rahoituskierros kasvusijoituspalvelu Springvest Oyj:n kanssa. Kyseinen kierros on Springvestin historian suurin. Solar Foodsiin ovat jo sijoittaneet muun muassa Karl Fazer Ab, Lifeline Ventures, Voima Ventures (VTT Ventures), Turret Oy ja Holdix Oy, jotka sijoittavat lisää samaan aikaan Springvestin sijoittajien kanssa.
Uuden proteiinin saaminen arkiruokapöytiin vaatii Vainikan mielestä Solar Foodsilta täydellistä läpinäkyvyyttä. Vaikka Solein-proteiini on tarkkaan patentoitu, yhtiö aikoo pitää ovet avoimena yleisölle rakentamalla tehtaan yhteyteen esittelytilat sekä Solein-keittiön ja -ravintolan.
- Solein voi kuulostaa aluksi melko oudolta raaka-aineelta, siksi meillä on velvollisuus näyttää läpinäkyvästi miltä ruuan tulevaisuus näyttää ja purkaa uuden ruokaproteiinin mystiikkaa. Vierailu tehtaalla mahdollistaa täyden 360 asteen kokemuksen Soleinista aina tuotannosta lautaselle.
Sähkö & Tele -lehdessä 6/2023 oli artikkeli Solar Foodsista. Lue tästä.
Uutiset
Airam julkistaa valaisinkilpailun nuorille suomalaisille suunnittelijoille
Tahkoluoto Offshore Oy ja Porin kaupunki yhteistyöhön Merituulikeskus-hankkeessa
Uusi ilmailumuseo nousee Vantaan Aviapolikseen
Tuulivoima nousi Suomen toiseksi suurimmaksi sähköntuotantomuodoksi
Reka Kaapelille uusi toimitusjohtaja
Suomalainen Stella Diesen Schneider Electricin kansainvälisiin johtotehtäviin