Suomalaisen insinöörityöpalkinnon finalistit 2021
23.9.2021
TEK ja TFiF jakavat marraskuussa 30 000 euron arvoisen palkinnon huomattavasta insinööri- tai arkkitehtityöstä. Finalistit tarttuvat energian- ja ruoantuotannon haasteisiin, tekevät merenkulkualuksista ja kallioporauksesta energiatehokkaampaa ja kosketusnäytöistä pitkäikäisempiä sekä kestävämpiä.
Suomalainen insinöörityöpalkinto kunnioittaa tekniikan alan osaajia ja osaamisen soveltamista käytäntöön. Se tuo valokeilaan ihmiset tekniikan takana. 30 000 euron arvoisen palkinnon saa henkilö tai työryhmä tunnustuksena huomattavasta insinööri- tai arkkitehtityöstä. Palkinnon jakavat Tekniikan akateemiset TEK ja Tekniska Föreningen i Finland TFiF vuosittain. Viime vuonna palkinnon voitti Sensible 4:n GACHA-robottibussin tiimi.
Voittaja paljastuu marraskuussa 2021.
Suomalainen insinöörityöpalkinto 2021 -finalistit
Finalisti 1: ABB:n Azipod®-ruoripotkurijärjestelmä
Azipod®-ruoripotkurijärjestelmä on ympäristöteknologian innovaatio. Järjestelmä säästää merenkulkualuksen polttoainetta jopa 20 prosenttia verrattuna perinteisiin potkureihin. Azipod parantaa aluksen ohjailtavuutta ja sitä kautta turvallisuutta. Azipod on ABB:lle miljardiluokan liiketoimintaa. Azipod oli finalisti myös vuonna 2020.
- Ehdokkaat: B.Sc. Jukka Varis, M.Sc. Antti Ruohonen, M.Sc. Juha Koskela, M.Sc. eMBA Antti Lehtelä, B.Sc. Marcus Högblom, M.Sc. Sakari Sorsimo ja B.Sc. Tommi Lempiäinen.
Finalisti 2: Kuori kosketusnäyttöteknologiat
Kuori on erikoistunut suuriin näyttö- ja kosketusnäyttöratkaisuihin, jotka kestävät pakkasta, hellettä, vettä ja tomua. Näytöt toimivat ulkona ja sisällä, esimerkiksi digitaalisessa ulkomainonnassa. Kuorin tuotteiden modulaarinen rakenne mahdollistaa räätälöinnin sekä tehokkaan massatuotannon. Rikkoutunutta näyttöä ei tarvitse korvata uudella: riittää kun korjaa rikkoutuneen moduulin. Tuotteen käyttöikä kasvaa ja jätteen määrä sekä komponenttitarve pienenevät.
- Ehdokkaat: MBA, tekn.yo. Jarkko Jokelainen, DI Huiyang Yu, tradenomi Maria Jokelainen ja tekn.yo. Janne Nordström.
Finalisti 3: Sandvikin RockPulse™ -porausjärjestelmä
Sandvikin RockPulse™ on kallion poraus- ja mittausjärjestelmä. Se antaa välittömästi tietoa porausolosuhteista ja kaluston tilasta kosketuksettoman mittauksen avulla. RockPulse optimoi porauksen kustannustehokkuutta ja energiankulutusta. Se myös auttaa louhinnan turvallisuuden parantamisessa. Digitaalinen työkalu on käytössä kaivoksilla ja louhintatöissä. RockPulse oli finalisti myös vuonna 2020.
- Ehdokkaat: TkT Tuomo Pirinen, DI Noora Kalevo, DI Pasi Hämäläinen, DI Timo Setälä, DI Vesa Uitto ja DI Jarno Viitaniemi.
Finalisti 4: Solar Foodsin Solein-proteiinin kasvatusteknologia
Solar Foodsin teknologia tuottaa ilmasta ja sähköstä mikrobien avulla ravinnoksi sopivaa proteiinia, Soleinia. Elintarvikeala voi käyttää vegaanista jauhetta raaka-aineena. Startup on demovaiheessa, ja sen tarkoitus on kasvaa ja olla tulevaisuudessa osa kestävää ruoantuotantoa. Solar Foodsin teknologia voi tuottaa ruokaa melkein missä vain – jopa avaruudessa.
- Ehdokkaat: TkT Pasi Vainikka, TkT Juha-Pekka Pitkänen, insinööri (AMK) Sami Holmström ja TkT Petri Tervasmäki.
Finalisti 5: VTT:n kaksisuuntainen elektrolyyseri-polttokennojärjestelmä
VTT:n kaksisuuntainen korkean lämpötilan elektrolyyseri-polttokennojärjestelmä vastaa osaltaan päästöttömän energiantuotannon haasteisiin. VTT:n tutkijaryhmä on rakentanut ”minivoimalaitoksen”, jolla voidaan sekä tuottaa ympäristöystävällistä vihreää vetyä että tasapainottaa paikallista sähköverkkoa sähköä tuottamalla. Suuremman kokoluokan voimalaitokset on mahdollista rakentaa nyt demonstroituun järjestelmään perustuen modulaarisesti. Hiilineutraaliustavoitteet luovat globaalia kysyntää vihreälle vedylle.
- Ehdokkaat: TkT Ville Saarinen, DI Mikko Kotisaari, DI Jari Pennanen, DI Valtteri Pulkkinen, TkT Olli Himanen, FT Jari Kiviaho, TkT Olivier Thomann ja DI Aki Nieminen.
Linkki: Suomalainen insinöörityöpalkinto on jaettu vuodesta 1980 alkaen. Tutustu palkinnoon voittajiin.
Uutiset
Airam julkistaa valaisinkilpailun nuorille suomalaisille suunnittelijoille
Tahkoluoto Offshore Oy ja Porin kaupunki yhteistyöhön Merituulikeskus-hankkeessa
Uusi ilmailumuseo nousee Vantaan Aviapolikseen
Tuulivoima nousi Suomen toiseksi suurimmaksi sähköntuotantomuodoksi
Reka Kaapelille uusi toimitusjohtaja
Suomalainen Stella Diesen Schneider Electricin kansainvälisiin johtotehtäviin